Держзрада судді з окупованого Криму: суд оголосив вирок

19:49, 12 июля 2019
Судді дали 12 років та конфіскували все майно.
Держзрада судді з окупованого Криму: суд оголосив вирок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вперше від початку російської агресії кримського суддю зрадника позбавленно волі строком на 12 років з конфіскацією всього належного майна. Таке рішення було прийняте колегією суддів Святошинського районного суду Києва, передає прес-служба ГПУ.

В ході розслідування та судового розгляду встановлено, що громадянка України Р., будучи суддею зазначеного суду, умисно з березня 2014 року по 2017 рік забезпечила становлення та зміцнення окупаційної влади Російської Федерації шляхом безпосередньої участі в утворенні та функціонуванні незаконно створених російських окупаційних органів на тимчасово окупованій території України (АР Крим), а також виконання функцій представника окупаційної судової влади держави-агресора з метою недопущення контролю української влади на території АР Крим.

Нагадаємо, що ще у листопаді 2015 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України на засіданні стосовно дисциплінарної відповідальності суддів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, прийняла рішення рекомендувати Вищій раді юстиції звільнити 283 судді.

В рішенні ВККСУ, зокрема, було відзначено, що Комісія встановила факти, які свідчать про порушення присяги судді. Вказані судді були призначені на посаду суддів Російської Федерації, чим порушили присягу судді (вчинили дії, що порочать звання судді і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності судових органів; порушили морально-етичні принципи поведінки судді).  

Окрім того, 114 кримських суддів ВККСУ рекомендувала звільнити у 2016 році. Таким чином Комісія рекомендувала Вищій раді юстиції загалом звільнити 397 суддів з Автономної Республіки Крим.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань 21.05.2019 за заявою Андрія Портнова внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо можливого вчинення  службовими особами, які займають особливо відповідальне становище в органах державної влади України, кримінальних правопорушень, передбачених ст. 109 ККУ (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 111 ККУ (Державна зрада) та  426-1 ККУ (Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень).

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду