Нафтогаз вимагає від РФ компенсувати $5,2 млрд збитків від анексії Криму

20:00, 31 июля 2019
Трибунал винесе рішення щодо компенсації збитків не раніше кінця 2020 року.
Нафтогаз вимагає від РФ компенсувати $5,2 млрд збитків від анексії Криму
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

НАК «Нафтогаз України» та підприємства, які входять в її групу, наприкінці червня подали до трибуналу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі позовну заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи Нафтогазу у Криму. Про це повідомляється на офіційному сайті НАК «Нафтогазу України»

Група Нафтогазу просить трибунал зобов’язати Російську Федерацію виплатити на користь позивачів 5,2 млрд доларів. Очікується, що трибунал винесе рішення щодо компенсації збитків не раніше кінця 2020 року.

Трибунал вже визнав, що Російська Федерація порушила низку положень Угоди про захист інвестицій, експропріювавши активи групи Нафтогазу у Криму.

Оскільки трибунал вирішив розділити провадження на дві стадії, питання визначення компенсації збитків буде розглядатися на другій із них.

Зазначається, що Нафтогаз володів найціннішими енергетичними активами у Криму, які були однією з основних цілей Російської Федерації під час незаконного вторгнення та окупації Кримського півострова в 2014 році.

Нафтогаз ініціював арбітражне провадження проти Російської Федерації у жовтні 2016 року на підставі Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Російської Федерації «Про заохочення та взаємний захист інвестицій», більш відомої як українсько-російська угода про захист інвестицій. Усні слухання з питань юрисдикції та відповідальності відбулися у Палаці миру в Гаазі у травні 2018 року.

Арбітраж проти Російської Федерації розпочато за спільною заявою НАК «Нафтогаз України» та шести підприємств групи Нафтогаз – ДАТ «Чорноморнафтогаз», АТ «Укртрансгаз», ТОВ «Лікво», АТ «Укргазвидобування», АТ «Укртранснафта», ДК «Газ України».

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що Рахункова палата вимагає, щоб Мін’юст і МВС забезпечили проведення аудиту в Нафтогазі.

Крім того, ми писали про те, що газ для компаній здешевіє на 452 гривні

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області