МЗС спростувало повідомлення російських ЗМІ щодо боргів України перед СНД

11:30, 8 августа 2019
Україна ніколи не була членом СНД, оскільки не підписувала Статут Співдружності.
МЗС спростувало повідомлення російських ЗМІ щодо боргів України перед СНД
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Повідомлення російських ЗМІ про «заборгованість» України перед СНД та відсутність «офіційного повідомлення» про вихід нашої держави з цієї організації є відвертою маніпуляцією.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Василь Боднар у коментарі Укрінформу.

«Кремль не полишає спроб у будь-який спосіб повернути Україну під свій контроль, у тому числі через СНД. Україна ніколи не була членом цієї Співдружності, оскільки не підписала Статут СНД. Ми були державою-засновником та учасником Співдружності, і свого часу це мало сенс, але вже шостий рік поспіль Україна не підписує жодного документа, який приймається органами СНД», — наголосив Боднар.

Заступник міністра МЗС також зазначив, що з 2014 року Україна не робить внесків до бюджету Співдружності і з того часу не підписувала щорічних рішень про Єдиний бюджет органів Співдружності, тобто не брала на себе зобов’язань зі сплати цих внесків.

«Тому жодної заборгованості не може існувати в принципі», — резюмував Боднар.

Також він додав, що Україна максимально знизила рівень представленості у засіданнях вищих органів СНД — у деяких заходах брали участь лише керівники закордонних дипломатичних установ виключно з метою захисту національних інтересів України.

«Відтак Виконком СНД не витрачав кошти на забезпечення роботи української сторони у відповідних засіданнях», — наголошує дипломат.

До того ж МЗС відкликало трьох представників України, які обіймали посади у структурах Співдружності за квотою нашої держави, а в серпні 2018 році було ліквідовано Постпредство України при Координаційних інститутах СНД.

«Більше того, ми проводимо масштабну інвентаризацію договорів, укладених Україною в рамках СНД. А це близько 240 документів. Вже припинено дію 15 угод, які не відповідають нашим національним інтересам, триває робота щодо припинення дії ще більше 70 угод. Але все, що відповідає нашим інтересам, залишатиметься чинним», — підкреслив Боднар.

Наприкінці заступник міністра додав, що така жорстка позиція України є цілком нормальною реакцією на неспроможність СНД реагувати на агресію Росії проти України, попри те, що такі дії російської сторони грубо порушили засади, на яких створювалася Співдружність.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, коли Президента України офіційно запросять на саміт СНД.

Крім того, ми писали про те, що у Зеленського розповіли про взаємодію Росії та України в ПАРЄ.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде