Уряд виділить до 5% прибутку на розвиток ІТ-індустрії в Україні

17:46, 4 сентября 2019
Гончарук наголосив, що Фонд IT Creative фінансуватиметься шляхом спеціального збору.
Уряд виділить до 5% прибутку на розвиток ІТ-індустрії в Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін має на меті створити Фонд IT Creative, який готуватиме спеціалістів для індустрії інформаційних технологій.

Про це заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук під час зустрічі уряду з експортною ІТ-індустрією. Про це повідомляється на сайті уряду.

«Наш уряд налаштований створити максимально комфортні умови для роботи ІТ-індустрії, щоб галузь зростала ще більше та швидше. Однією з проблем, яка стримує сьогодні розвиток ІТ-галузі, є брак кадрів. Галузь зростає на 25-30 тисяч спеціалістів щороку, а університети випускають лише 16 тисяч студентів. Саме тому ми ініціюємо створення Фонду IT Creative. Фонду розвитку людського капіталу, який буде виховувати нових кваліфікованих спеціалістів для галузі», — сказав Гончарук.

Гроші з цього фонду підуть на фінансування трьох напрямків: створення нових кампусів та курсів для ІТ-спеціалістів, фінансування стипендій студентів українських вишів та на гранти для молодих вчених.

Прем’єр-міністр також повідомив, що Фонд IT Creative буде створено із допомогою міжнародних організацій, представників ІТ-індустрії та держави.

«Я вірю в те, що фондом мають опікуватись саме представники галузі. Бізнес може об‘єднатись, домовитись між собою про правила, поставити менеджмент і керувати цим фондом самостійно. А ми з боку уряду будемо допомагати вам в цьому», — пояснив Гончарук.

Як повідомив прем’єр-міністр, Фонд IT Creative фінансуватиметься шляхом спеціального збору, який зростатиме від 1% у 2020 до 5% у 2024 році. Очікується, що фонд запрацює у 2020 році, а його наповнення становитиме 0,5 млрд грн і буде надалі зростати. Над питанням створення фонду та розробкою його моделі давно працює Офіс ефективного регулювання (BRDO) разом з зацікавленими сторонами. Вже розроблено законопроект, який найближчим часом представлять в парламенті.

Зазначається, що нова опція дозволить забезпечити ІТ стабільну прогнозовану роботу компаній, можливість довгострокового планування, унеможливить спекуляції навколо теми прихованих трудових відносин. Так, для компаній, що працюють за такими умовами, законодавчо усувається ризик перекваліфікації відносин у трудові.

Олексій Гончарук зауважив, що уряд чудово розуміє, що бізнесу некомфортно розвиватись в умовах існування радянського Трудового кодексу, який було прописано для роботи великих заводів, а не для креативних галузей. Він має надію, що до кінця року спільно з парламентом вони вирішать цю проблему.

Нардеп підкреслив, що у найближчі десять років креативна індустрія отримає чіткі та стабільні правила роботи.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про інвестиції в Україну.  

Крім того, ми писали про діджиталізацію як нову еру розвитку корпоративного права.

Також відомо, що Кабмін ухвалив рішення щодо боротьби з рейдерством.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду