Спрощення процедури формування територіальних громад: у Раді з’явився текст законопроекту

12:30, 8 октября 2019
Проект закону зареєстровано у парламенті.
Спрощення процедури формування територіальних громад: у Раді з’явився текст законопроекту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді з’явився текст зареєстрованого раніше законопроекту №2189, яким передбачено спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територіальних громад. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України.

Законопроектом «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019 передбачається створення об’єднаних громад  виключно за перспективним планом, який буде розроблятися облдержадміністрацією та затверджуватися Кабміном.

Зазначається, що процедура більше не буде передбачати етап схвалення перспективних планів облрадами.

Згідно з пояснювальною запискою, практика реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» виявила низку недоліків, які заважають утворенню громад.

Зокрема, облради не завжди вчасно і правильно приймають рішення про схвалення перспективних планів формування територій громад областей, політизуючи цей процес.

Також через ігнорування критеріїв формування здатних громад, обласні ради схвалюють перспективні плани, які передбачають можливість утворення об’єднаних громад, які здатні надавати жителям якісні та доступні публічні та інші послуги.

Як вважають автори законопроекту, ухвалення документу дозволить створити умови для формування повноцінного життєвого середовища та розвитку територіальних громад, а також забезпечить більш ефективне використання потенціалу територій.

Заступник міністра розвитку громад і територій України В’ячеслава Негода повідомив, що протягом п’яти років із завданням добровільного об’єднання громад впоралися не всі, хоча більшість облдержадміністрацій, облрад відповідально поставилися до виконання цього завдання.

Негода зауважив, що навіть там, де перспективний план повністю охоплює територію області, є питання до здатності частини створених або запланованих до створення громад. Зокрема, до перспектив їх розвитку.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мінрегіон розповів, яким чином застосовувати Закон «Про житлово-комунальні послуги».

Крім того, ми писали, що в Ужгороді пікетували облраду через об’єднання громад Закарпатської області

Також відомо, що скасування пайового внеску забудовників може розорити бюджети територіальних громад.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки