У ДБР виявили ознаки організованого масового голосування за членів РГК при Бюро

18:20, 18 октября 2019
У Бюро є питання щодо результатів голосування стосовно 13 кандидатів.
У ДБР виявили ознаки організованого масового голосування за членів РГК при Бюро
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Директор ДБР Роман Труба повідомив, що виявлено обставини, що можуть свідчити  про можливе масове організоване голосування під час обрання членів Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань на користь перших 13 кандидатів у рейтингу. За цими даними зареєстровано кримінальне провадження, передає офіційний сайт Бюро.

У ДБР нагадали, що з 15:00 3 жовтня по 15:00 4 жовтня відбулося перше інтернет-голосування за склад Ради громадського контролю при ДБР. Громадяни України могли один раз проголосувати за 15 членів Ради із 41 кандидата.

«Перед початком голосування кожен обов’язково ознайомлювався з повідомленням, що втручання у систему голосування може призвести до наслідків, передбачених статтею 361 Кримінального кодексу. Водночас, за попереднім аналізом, виявлено обставини, які можуть свідчити про не персональне, а масове організоване голосування на користь перших 13 переможців конкурсу», — розповів Роман Труба.

Ознаки можливої організації масового голосування виявили за 13 кандидатів.

Перше, виявлено пакети телефонних номерів, в яких відрізняються лише останні три цифри. Це близько 1100 телефонних номерів, які використовувалися лише при голосуванні за 13 кандидатів, що складає близько 30% голосів за кожного з них.

Друге, серед голосів за перших за рейтингом 13 кандидатів частка багаторазових голосувань з однієї IP-адреси складає від 70% до 86%, що значно перевищує середній показник в 10% для інших кандидатів;

Третє, близько 400 (10%) голосів за кожного з 13 кандидатів було отримано з «одноразових» електронних адрес, доменів, зареєстрованих за день до голосування. Більшість з них зареєстрована в однаковий час.

Четверте, голосування за 13 кандидатів рейтингу відбувалося синхронно, без коливань — однакове збільшення голосів в один час за всіх 13 кандидатів. Більше того, з 00:00 по 05:10 4 жовтня тривало синхронне зростання голосів за 13 кандидатів, яке припинилося одночасно. Варто зазначити, що з півночі за всіх інших кандидатів голосування майже не відбувалося.

Директор ДБР Роман Труба наголосив, що навіть при виявленні можливих правопорушень він зобов’язаний призначити склад РГК. Водночас він закликав переможців написати заяви про невключення їхніх кандидатур до складу Ради для проведення повторного конкурсу.

«Наразі не встановлено причетність цих 13 кандидатів до організації голосування на їх користь. Водночас, ані до засад формування Ради громадського контролю, ані до самих членів не повинно бути сумнів. Враховуючи оприлюднену інформацію, вважаю, що жодний доброчесний кандидат не повинен стати членом Ради громадського контролю, якщо ми знаємо, що в порушення закону за його кандидатуру було організовано голосування», — зазначив Роман Труба.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» брала участь у конкурсі до Ради громадського контролю при ДБР.

Крім того, ДБР проводило презентацію результатів голосування до складу РГК при Бюро.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області