У Верховному Суді висловили занепокоєння щодо ініціативи уряду

14:56, 30 октября 2019
Суддя Верховного Суду сформулював питання, які виникли в нього стосовно виступу прем’єр-міністра на інвестиційному форумі.
У Верховному Суді висловили занепокоєння щодо ініціативи уряду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 жовтня 2019 року під час виступу на інвестиційному форумі RE: think. Invest in Ukraine у Маріуполі прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив: «До складу Верховного суду потрапило багато осіб, які негідні там бути. Недовіра до судової влади в Україні заважає залученню інвестицій». Про це йдеться на сторінці судді Верховного Суду Івана Міщенко.

Зазначається, що три найбільші бізнес-асоціації (Американська торговельна палата в Україні, Європейська бізнес асоціація та Спілка Українських Підприємців) висловили занепокоєння щодо запропонованих змін до відбору суддів та складу Верховного Суду, викладених у проекті Закону №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

«Ми занепокоєні тим, що пропозиції, викладені в цих ініціативах, можуть підірвати довіру іноземних інвесторів, необхідну для залучення масштабних інвестицій і досягнення цілей щодо економічного зростання», — підсумували представники інвесторів.

Зазначається, що Анніка Вайдеманн, тимчасово повірена у справах Представництва ЄС в Україні (European Union in Ukraine), проінформувала щодо позиції ЄС з цього питання: «Ми чітко та неодноразово комунікували наше занепокоєння з приводу законопроекту №1008. Зокрема, положення, що стосуються Верховного суду, суперечать європейським стандартам і можуть підірвати незалежність судової системи».

Рада Європи також висловила своє занепокоєння щодо цього питання: «Рада Європи чітко висловила свою позицію щодо законопроекту №1008. Комітет міністрів раніше у вересні на своєму 1355-му засіданні висловив стурбованість згаданим законопроектом з огляду на рішення ЄСПЛ щодо заяви №2322/11 групи Олександра Волкова проти України».

Суддя Верховного Суду підсумував та сформулював питання, які виникли в нього стосовно згаданого виступу: «1) як пояснити офіційні позиції Американської торговельної палати в Україні, Європейської бізнес асоціації та Спілки українських підприємців, які висловили довіру та підтримку на адресу Верховного Суду та занепокоєння щодо його безпідставного та нічим не обґрунтованого скорочення?

2) чи буде враховано офіційну позицію Американської торговельної палати в Україні та Європейської бізнес асоціації щодо висловленого ними занепокоєння щодо цього ж питання?

3) чи розуміє пан Олексій Гончарук, прем’єр-міністр України, що подібними голослівними та популістичними висловлюванням саме він і підриває довіру до Верховного Суду, намагаючись знівелювати ті позитивні здобутки, які є за неповні 2 роки роботи?

4) чи справді прем’єр-міністр України вважає, що на гіпотетичній нараді, наприклад, компанії Amazon Джефф Безос разом з колегами, обговорюючи перспективи вкладення інвестицій в Україну, каже: «Колеги, я проаналізував персональний склад Верховного Суду і саме це заважає нам вкласти туди інвестиції. Все інше в Україні ідеально, аби тільки вони змінили суддів Верховного Суду, і ми одразу ж починаємо?»

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Венеціанська комісія підтверджує правильність існуючого вектору розвитку органів суддівського врядування в Україні за чинним законодавством про судоустрій і статус суддів та хибність ключових новел законопроекту №1008. 

Крім того, ми писали, яка позиція Ради Європи щодо законопроекту Президента 1008 про судову реформу.

Також з’явився текст звернення Пленуму Верховного Суду до Володимира Зеленського.

Додамо, що Пленум Верховного Суду вимагає ветувати законопроект 1008

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду