В Україні з’являться земельні радники: що відомо

13:00, 5 ноября 2019
Земельні радники підвищать правову спроможність громад.
В Україні з’являться земельні радники: що відомо
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні готуються до запуску земельної реформи. Земельні радники у громадах, юристи з земельних правовідносин, розділ консультацій з земельних питань для WikiLegalAid, дослідження правових потреб громад — це та багато іншого запроваджується у системі БПД. Про це інформує прес-служба Міністерства юстиції.

«З відкриттям ринку землі у власників паїв з’явиться багато правових питань, пов’язаних з орендною платою за ділянки, операціями купівлі-продажу. Важливо, щоб люди якомога раніше отримали інформацію про свої права та можливості для їх захисту. Знали, що можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою до системи БПД», — зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, виступаючи на XІX Міжнародному економічному форумі у Львові.

У трьох областях — Київській, Львівській та Миколаївській — за підтримки Світового банку реалізовано пілотний проект  «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні». Проведені тренінги для працівників системи БПД, адвокатів, юристів органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, землевпорядників та реєстраторів. Мобільні групи виїжджали для консультування із земельних питань у віддалені громади.

Тепер весь цей напрацьований досвід буде поширений на всю Україну. Зокрема, проводитиметься навчання працівників системи БПД з надання правової допомоги у сфері земельних правовідносин. У кожному центрі з надання БВПД та бюро правової допомоги працюватиме хоча б один фахівець, який спеціалізуватиметься на земельних питаннях. Створюватимуться спеціалізовані центри з надання БВПД, які надаватимуть комплексну допомогу, у тому числі з земельних питань.

«Ми обов’язково маємо підготувати земельних радників. Це дуже дієвий інструмент для того, щоб підвищити власну правову спроможність громад. Традиція звертатися по правову пораду до сусіда чи знайомих, яка укорінилася в Україні, має зникнути. Ми зробимо все, щоб земельні радники з’явилися у місцевих громадах», — наголосив Олексій Бонюк.

Земельні радники – це активні громадяни, які залучатимуться до вирішення питань у сфері земельних відносин. Мешканці громади, пройшовши навчання, зможуть надавати загальні поради та з’єднувати людей з фахівцями системи БПД.

Щоб краще знати правові потреби учасників рикну землі, регулярно проводитимуться загальнонаціональні та локальні дослідження правових проблем землевласників та землекористувачів.

«Ми започаткували новий сервіс — проведення досліджень правових потреб громадян та громад. Цей інструмент дає можливість зрозуміти, які правові питання хвилюють людей. З початку нового року плануємо проводити соціологічні дослідження з земельної тематики», — розповів директор Координаційного центру.

Відповідно до результатів досліджень буде складено перелік питань у земельній сфері, які найбільше цікавлять землевласників та землекористувачів. Отримати правову консультацію та детальне роз’яснення з земельних питань можна буде, зателефонувавши до єдиного контакт-центру за номером 0 800 213 103.

«Оператори матимуть повний пакет правової інформації щодо всіх нагальних питань, які стосуються як власників земельних паїв, орендарів, так і тих, хто займається чи хоче зайнятися аграрним бізнесом», — говорить Олексій Бонюк.

З урахуванням даних соціологічних досліджень буде підготовлено окремий розділ з земельних питань в українській правовій Вікіпедії — довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalaid. Кожен українець, маючи лише доступ до інтернету, може отримати правову консультацію «простою мовою», щоб її зрозуміли люди без юридичної освіти.

Результати досліджень також використовуватимуться при підготовці та проведенні правопросвітницьких заходів.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що агрокомітет ВР візьме до уваги всі ідеї, що мають підґрунтя щодо земельної реформи.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва