Двофакторна аутентифікація: уряд зробив ще один крок у боротьбі з рейдерством

10:23, 14 ноября 2019
Дубілет переконав колег замість витрат грошей на SMS-паролі використовувати безкоштовний Google Authentificator.
Двофакторна аутентифікація: уряд зробив ще один крок у боротьбі з рейдерством
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет міністрів України зробив ще один крок, який допоможе знизити рейдерство в Україні. Про це повідомив міністр Дмитро Дубілет на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначає, що одним із способів рейдерства нерухомості є злам комп’ютерів реєстраторів. Заразивши комп’ютер реєстратора, зловмисник від його імені переписує майно жертви.

«Цікаво, що, якщо ніякого зламу не було і реєстратор сам зробив незаконну дію, він міг завжди сказати, що його комп'ютер зламали», — зауважив Дубілет.

Також міністр додав, що для боротьби з рейдерством держава планувала змусити реєстраторів купувати складний програмно-апаратний комплекс і встановлювати його на кожен комп’ютер, проте це потребувало б великої кількості коштів.

«Мені ця ситуація нагадала Інтернет-банки 10-річної давнини. Тоді люди ставали жертвами вірусів і втрачали гроші, а банки постійно просили їх оновлювати антивіруси. Але потім відсоток шахрайств різко впав. Чому? Правильно, завдяки другому фактору авторизації, або, простіше, SMS-паролям», — пише міністр.

Зазначається, що саме такими аргументами Дубілет переконав колег згорнути дорогу програму захисту та замість цього зробити другий фактор авторизації. Замість витрат грошей на SMS-паролі він запропонував Google Authentificator, який є безкоштовним.

«І ось, нарешті, ми виставили цю доробку у бій. Не минуло й трьох місяців! Хоч я у вересні, недосвідчений, думав, що можна це зробити за 2 тижні», — резюмував Дмитро Дубілет.

Тепер для проведення будь-якої дії реєстратору потрібно буде скористатися не тільки своїм електронним підписом, а й ввести код зі свого смартфона. Зламати і комп’ютер, і смартфон одночасно фактично неможливо, наголошує міністр.

Дубілет сподівається, що незабаром Міністерство юстиції зробить цю опцію обов’язковою для всіх без винятку.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Кабміну доручено розробити законопроект щодо боротьби з рейдерством до кінця року

Крім того, ми писали, що судді, депутати та правозахисники обговорили боротьбу з корупцією та реалії протидії рейдерству

Також відомо, що Мін’юст дав поради, як захиститися від рейдерства.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області