Верховна Рада скасувала державну монополію на виробництво спирту

20:35, 3 декабря 2019
Верховна рада України у другому читанні схвалила законопроект №2300.
Верховна Рада скасувала державну монополію на виробництво спирту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 3 грудня, Верховна рада України у другому читанні схвалила законопроект №2300. Він дозволяє приватним компаніям займатися виробництвом спирту. Про це повідомляється на офіційному сайті ВР.

Проект закону №2300 підтримали 284 нардепи. Документ передбачає, що виробництвом спирту з 1 січня 2020 року зможуть займатися суб’єкти господарювання незалежно від їхньої форми власності, які мають відповідну ліцензію. А її видаватимуть тільки заводам, на яких є цілодобова система відеоспостереження за виробництвом і відпуском продукції. Її відключення буде підставою для відкликання ліцензії.

При цьому до 1 січня 2024 року імпорт спирту буде здійснюватися тільки державними організаціями, спеціально уповноваженими на це урядом. Також до цієї дати виробляти лікеро-горілчану продукцію для реалізації всередині країни можна буде тільки з використанням вітчизняного спирту.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що народний депутат від партії «Слуга Народу» зареєстрував проект закону №2243 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за обігом алкогольних напоїв».

Також ми писали, що впродовж останніх 10 років виробництво легального харчового спирту в Україні скоротилось у чотири рази. Водночас частка тіньового обороту харчового спирту зросла з 10% у 2007-му до 55% від загального споживання харчового спирту у країні у 2019 році. Тож цей проект закону покликаний скасувати державну монополію на виробництво спирту та сприяти детінізації ринку спирту й лікеро-горілчаної продукції.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде