Коли відбудеться запуск реєстру політичних публічних фінансів

12:14, 9 апреля 2020
На поточний рік не передбачено жодної гривні на створення реєстру електронної звітності політичних партій: голова НАЗК
Коли відбудеться запуск реєстру політичних публічних фінансів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 7 квітня, відбулось перше засідання Комітету з питань антикорупційної політики у режимі відеоконференції, у якому взяли участь 15 членів Комітету. Про це повідомляє  інформаційне управління Апарату Верховної Ради України 

У режимі відеоконференції члени комітету заслухали голову НАЗК Олександра Новікова, який розповів про стан підготовки до запуску реєстру політичних публічних фінансів.

Так, Олександр Новіков  зазначив, що реєстр має бути готовий до 16 липня поточного року і відображати звітність про фінансування політичних партій.

За його словами, зараз фінансові звіти політичних партій подаються у паперовому вигляді і є дуже громіздкими, на них витрачається велика кількість паперу.

«Така система подання звітності політичних партій є не зручною, як для партій, так і для громадян, які хочуть пересвідчитися у доброчесності тієї чи іншої політичної сили», - зазначив голова НАЗК.

Олександр Новіков нагадав, що 16 січня 2020 року набув чинності закон щодо запобігання протидії політичній корупції, який передбачає створення протягом шести місяців реєстру політичних публічних фінансів.

Керівник НАЗК вважає, що головним ризиком щодо реалізації даної норми закону є те, що у бюджеті на поточний рік не передбачено жодної гривні на створення реєстру електронної звітності політичних партій.

Наразі питання щодо фінансування створення реєстру вирішується шляхом взаємодії з міжнародними партнерами.

Олександр Новіков повідомив, що робота ведеться за трьома напрямками: проводиться конкурс із розробки програмного забезпечення для реєстру, на який подали документи п’ять учасників; є домовленості щодо закупки серверів для реєстру; вирішується питання кібербезпеки.

Під час засідання комітету також були розглянуті три проекти законів щодо внесення змін до Закону «Про Службу безпеки України», щодо підготовки яких Комітет не є головним.

Відповідно, Комітет прийняв рішення не надавати висновок щодо відповідності даних законопроектів «Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України» (№3196) та альтернативний до нього «Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо реформування діяльності Служби безпеки України» (№3196-1)  антикорупційному законодавству, а направити свої пропозиції та побажання до проекту закону, доопрацьованого до повторного першого читання.

Третій проект Закону «Про Службу безпеки України» (№3080) Комітет з питань антикорупційної політики пропонує головному Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проект у першому читанні із зауваженнями які, зокрема, стосуються змін до статті 216 щодо передачі підслідності розгляду деяких справ до СБУ, уточнення визначення понять та повноважень СБУ.

Комітет розглянув на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства законопроекти «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо удосконалення порядку формування списку присяжних» №2709-1 і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення участі присяжних у здійсненні правосуддя» №2710-1.

Крім того, Комітетом був розглянутий проект Закону «Про медіа» №2693 та альтернативний до нього проект Закону «Про медіа в Україні» №2693-1. Комітет прийняв рішення визнати законопроекти такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства із зауваженнями щодо узгодження його положень із Законом «Про запобігання корупції», уточнення підстав для накладення штрафів та ряду інших.

Під час засідання Комітет визнав такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства проекти нормативно-правових актів №№: 2371, 2371-1, 2514 і 2450 (із зауваженням щодо необхідності внесення змін до виборчого законодавства).

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що до Верховної Ради подано альтернативний законопроект щодо змін до держбюджету.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду