Кредитні канікули на період карантину: хто може отримати

16:09, 22 апреля 2020
Кредитні канікули є лише відтермінуванням у розрахунках клієнта з банком на період карантину.
Кредитні канікули на період карантину: хто може отримати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За даними НБУ кредитні канікули повністю або частково запровадили 30 банків.

Кредитні канукули запровадили більшість фінустанов, що активно кредитують населення або малий бізнес. Є банки, що працюють виключно з великим бізнесом. Такі банки в індивідуальному порядку опрацьовують питання кредитних канікул із клієнтами. Про це повідомляє Національний Банк України.

Варто зазначити, що кредитні канікули – це відтермінування боргу, а не його прощення.

Така «перерва» може стосуватися сплати основної суми кредиту («тіла» кредиту) чи нарахованих відсотків залежно від пропозиції банку.

Домовленість між банком і позичальником є добровільною. Якщо клієнт відчуває, що через падіння доходів «не тягне» кредит, варто звертатися до банку.

НБУ звертає увагу на те, що кредитні канікули не зменшують суму боргу. Зараз банки пропонують переважно відстрочку сплати тіла кредиту. Тобто клієнти тимчасово не платять основний борг, а от відсотки банки просять платити. Однак з банком можна домовитися про менші платежі та продовження терміну кредиту.

Банки проводять реструктуризації кредитів. Про канікули та реструктуризацію потрібно домовитися безпосередньо з банком.

Національний банк у своїх рекомендаціях заохотив банки йти назустріч клієнтам, а саме здійснювати реструктуризації за кредитами. Проте банки можуть діяти на власний розсуд, адже закон забороняє лише нараховувати штрафи за споживчими кредитами та підвищувати ставки до кінця квітня. У якості заохочення Національний банк дозволив банкам не визнавати дефолтними кредити, які будуть реструктуризовані до кінця вересня цього року.

Кредитні канікули може отримати бізнес і громадяни, які опинилися у скруті через карантин, але не мали боргів за сплатою кредиту на 1 березня цього року.

Отримати кредитні канікули можуть ті, хто опинився у фінансовій скруті, втративши доходи. Від бізнесу банк повинен отримати підтвердження фактів зниження доходів або ж припинення роботи. Це може бути фінзвіт або звіт про поточну господарську діяльність.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада тимчасово скасовує санкції за прострочення кредитів.

Крім того, Кабмін продовжив карантин до 11 травня.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва