Антикорупційний комітет рекомендував Раді прийняти закон про захист викривачів

11:52, 1 июля 2020
Комітет з питань антикорупційної політики рекомендує Раді прийняти за основу проект Закону про упорядкування окремих питань захисту викривачів.
Антикорупційний комітет рекомендував Раді прийняти закон про захист викривачів
Фото з офіційного сайту Верховної Ради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

30 червня відбулося засідання Комітету з питань антикорупційної політики. Про це інформує сайт парламенту.

Члени Комітету розглянули проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів» (№ 3450), яким пропонується внести зміни до Закону «Про запобігання корупції». Зазначається, що це створить правову основу для здійснення повідомлень викривачів через Єдиний портал повідомлення, що сприятиме належному та якісному упорядкуванню процедури розгляду повідомлень про корупцію.

Крім того, проєктом пропонується внести низку взаємоузгоджених змін до Закону «Про запобігання корупції», ЦПК, КАСУ, які гарантуватимуть реалізацію права викривачів на захист у судах з боку адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

Окрім того, НАЗК просить розглянути можливість звільнити їх від обов’язку вступати в судові справи на боці викривача або третьої особи, через недостатню кількість працівників для виконання таких функцій в масштабах країни. Законопроєктом пропонується передати дану функцію системі безоплатної юридичної допомоги.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проєкт Закону № 3450 за основу, передбачивши можливість внесення змін до Закону «Про запобігання корупції», що стосуються вдосконалення захисту викривачів, але не передбачені у редакції першого читання.

Народні депутати розглянули проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції» (№ 3524), який приводить положення Податкового кодексу у відповідність до Закону «Про запобігання корупції». Зокрема, передбачено внесення змін до статей 179 та 342 Кодексу в частині зазначення правильної назви Закону «Про запобігання корупції», проведення спеціальної перевірки, уніфікації термінології.

Також був розглянутий проєкт Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про запобігання корупції" (№ 3525), яким пропонуються подібні до попереднього законопроєкту зміни внести до Митного кодексу.

Комітет визнав обидва законопроєкти такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства і не містять корупційних ризиків, та рекомендує головному Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти їх за основу.

Члени Комітету розглянули ряд законопроєктів на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства.

За підсумками обговорення були визнані такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства наступні проекти законів: №№ 3558 (із зауваженням щодо необхідності фінансово-економічного обґрунтування і рекомендацією чіткіше прописати вимоги щодо цільового використання товарів, що ввозяться; 2367-1 і 2367-2 (із пропозиціями чіткіше прописати критерії та процедуру зменшення екологічного податку); 2464 (із зауваженням про необхідність чіткіше прописати критерії та процедуру зменшення екологічного податку); 24652604 (із зауваженням щодо необхідності фінансово-економічного обґрунтування); 3498 (із зауваженням щодо необхідності уточнення видів сприяння меценатам спорту); 3498-1 (із зауваженнями щодо необхідності уточнення видів сприяння меценатам спорту та узгодження проекту із Виборчим кодексом в частині політичної агітації); 2201 (із рекомендацією передбачити механізм відновлення втрачених водійських посвідчень особами, які не навчалися в автошколі); 3550 (із зауваженням щодо визначення механізму цільового використання орендованого майна).

Таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства, визнано проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про громадські об'єднання» (№ 2442), оскільки він не відповідає нормам Конституції України щодо засновників громадських об'єднань. Комітет з питань антикорупційної політики підтримав рішення головного Комітету відправити даний законопроєкт на доопрацювання.

Проєкт Закону «Про харчування у закладах загальної середньої освіти» (№ 2664) також визнано таким, що містить корупційні ризики в частині нечітких критеріїв відбору учасників закупівель.

Раніше ми розповідали, що Викривачі корупції без процесуального статусу — не викривачі: позиції Вищого антикорупційного суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду