Не задекларував майно: що чекає на Президента Зеленського

17:14, 9 июля 2020
У разі рішення суду про притягнення до відповідальності, Володимира Зеленського мають внести до Єдиного держреєстру осіб, які вчинили корупційні або повʼязані з корупцією правопорушення.
Не задекларував майно: що чекає на Президента Зеленського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нещодавно Президент України Володимир Зеленський повідомив, що порушив Закон «Про запобігання корупції».

Він зізнався, що у 2019 році його родина отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики на 5,1 млн грн та придбала ОВДП на 5,2 млн грн.

Вартість цих облігацій перевищувала 50 прожиткових мінімумів, тому Президент мав повідомити про зміни в майновому стані протягом 10 днів з часу купівлі та продажу ОВДП.

Катерина Риженко детально проаналізувала цю ситуацію і дала відповіді на кілька важливих запитань, передає Transparency International Ukraine у Facebook.

Чи означає це порушення, що Глава держави став корупціонером?

Ні, оскільки таке рішення має приймати суд. Так само, як і рішення про те, чи має Володимир Зеленський понести адміністративну відповідальність та сплатити штраф. До речі, сьогодні розмір штрафу становить 1700-3400 грн.

 Тобто буде суд над Зеленським?

Так, якщо НАЗК направить складений протокол до суду. Однак це не означає визнання Зеленського винним у вчиненні правопорушення, а просто є підставою для провадження у справі про адміністративне правопорушення у судовому порядку.

Чи завадить ця історія Президенту продовжувати виконувати свої повноваження?

Саме в цьому випадку не йдеться про такі санкції, як позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, що могло б стати на заваді належного виконання Президентом його функцій.

Чи внесуть Президента до Реєстру корупціонерів?

Так, у разі рішення суду про притягнення до відповідальності, Володимира Зеленського мають внести до Єдиного держреєстру осіб, які вчинили корупційні або повʼязані з корупцією правопорушення.

Однак усе це не зачепить його посадово-функціональний імунітет, для забезпечення якого формулювалася стаття Конституції про недоторканність Президента України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що на Зеленського склали адмінпротоколи за неподання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Марчак
    Віталій Марчак
    заступник голови Чернівецького апеляційного суду
  • Ігор Залімський
    Ігор Залімський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду