Ірина Венедіктова підписала підозру нардепу Юрченку

10:56, 17 сентября 2020
Народного обранця підозрюють в отриманні через свого помічника неправомірної вигоди за внесення правок до законопроекту у сфері переробки твердих побутових відходів.
Ірина Венедіктова  підписала підозру нардепу Юрченку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова підписала підозру нардепу зі «Слуги народу» Олександру Юрченку. Про це Генпрокурор написала на своїй сторінці в Facebook.

«Ми разом із прокурорами САП у цій справі провели кілька годин над вивченням матеріалів (наголошую — матеріалів, а не довідок або чернеток, складених від мого імені) цього кримінального провадження, в результаті чого я прийняла рішення і, відповідно — одночасно відповідальність, підписати народному депутату підозру і клопотання про обрання запобіжного заходу — тримання під вартою», — написала Венедіктова.

Генпрокурор не називає прізвище нардепа, проте, за даними українських ЗМІ, йдеться про Олександра Юрченка, якого підозрюють в отриманні через свого помічника неправомірної вигоди за внесення правок до законопроекту у сфері переробки твердих побутових відходів.

Венедіктова також подякувала прокурорам САП за якісну підготовку справи.

«Я хочу зробити важливий акцент: генеральний прокурор не працює секретарем ані детективів НАБУ, ані прокурорів САП. Це не тільки моє право вивчати матеріали справи (а не довідки чи окремі частини нсрд), це і мій обов‘язок, встановлений законом, і я маю чіткий намір це робити завжди. Дехто намагається змістити фокус — не вийде. В мене нульова толерантність до інформаційних атак і спроб маніпулювати результатами моїх рішень», - наголосила генпрокурор.

«Я поза політикою. У правопорушення немає політичних особливостей або імунітетів, немає — і крапка. Спільна мета — жорстка реакція на корупцію у владі. З порушниками закону розмова коротка. І ми з першого дня її проводимо в одному тоні — нульова толерантність, але реакція генерального прокурора відбувається на професійно підготовлені матеріали кримінального провадження, яке надане на вивчення. Наразі вживаються заходи, щодо реалізації цих рішень», — додала вона.

Відомо, що 10 вересня НАБУ повідомило про підозру помічнику нардепа Юрченка за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 (пособництво, прийняття пропозиції, обіцянки або отримання посадовцем неправомірної вигоди) КК України. Також генеральному прокурору направлено проект підозри щодо дій нардепа.

За даними НАБУ, 27 липня посередник «Ф» познайомив детектива «Д» з нардепом «Ю», який розповів, що є ініціатором законопроекту у сфері переробки твердих побутових відходів, і всі питання щодо правок «замикаються» на ньому.

«При цьому під час розмови народний депутат України «Ю» обумовив свою підтримку необхідністю передати йому грошову винагороду, завуалювавши це під пропозицію «допомогти екології» та надати «плюшки», — йдеться в повідомленні.

У середині серпня детектив НАБУ передав першу частину неправомірної вигоди посередникові, а наприкінці місяця співучасники планували отримати ще одну частину коштів.

«За обставин, які наразі з'ясовує слідство, Національне бюро було змушене припинити подальше виконання спеціального завдання», — зазначено в повідомленні.

У рамках розслідування зібрано докази для повідомлення про підозру нардепові в скоєнні злочинів, передбачених ст. 368 КК і ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що народного депутата від «Слуги народу» Олександра Юрченка підозрюють у хабарництві в обмін на законодавчу ініціативу.

Також стало відомо, що Олександр Юрченко виходить із фракції «Слуга народу».

Пізніше в Офісі Президента назвали таке рішення «доречним»

А ще Антикорсуд заарештував помічника нардепа Юрченка.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді