Як працювати в умовах пандемії: судді й працівники апарату Верховного Суду та їхні латвійські колеги обмінялися досвідом

12:40, 24 сентября 2020
Сторони обговорили організацію. судового процесу в умовах карантинних обмежень.
Як працювати в умовах пандемії: судді й працівники апарату Верховного Суду та їхні латвійські колеги обмінялися досвідом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

21 та 22 вересня відбувся онлайн-семінар для суддів та працівників апарату Верховного Суду, організований проектом «Використання електронних рішень під час кризи COVID-19 в управлінні роботою суду і провадженнями в Україні», який фінансується Міністерством закордонних справ Латвії. Про це повідомили у прес-служба Верховного суду.

Голова Департаменту адміністративних справ ВС Латвії Вероніка Круміня розповіла про організацію судового процесу, суддя цього Департаменту Яутріте Брієде поінформувала про організацію роботи суддів, начальник відділу судової практики та досліджень Суду Аніта Зікмане говорила, зокрема, про судовий контроль за дотриманням прав і свобод людини під час пандемії COVID-19, керівник апарату Суду Сандра Лапіня присвятила доповідь питанням управління роботою суду в умовах пандемії. Захід модерував менеджер проєкту, представник ВС Латвії Яніс Супе.

Суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Світлана Яковлєва розповіла іноземним колегам про розгляд справ Верховним Судом в умовах карантинних обмежень. Вона зазначила, що заходи щодо захисту суддів, учасників процесу та відвідувачів ВС схожі з тими, які впроваджені у ВС Латвії: використання масок та дезінфікуючих засобів, дотримання соціальної дистанції тощо.

Водночас Світлана Яковлєва зауважила, що робота ККС ВС має свою специфіку: для дистанційного розгляду кримінальних проваджень не використовується програма «Zoom» у зв’язку з неможливістю ідентифікувати учасників процесу. «Не можна бути впевненим, що по той бік екрана – саме учасник процесу, адже його особу ніхто не підтвердив. Тому під час розгляду кримінальних проваджень ми не застосовуємо цієї програми», – сказала суддя ККС ВС.

Заступник керівника апарату – керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду у складі ВС Наталія Богданюк повідомила, що в період жорсткого карантину, який діяв в Україні, частину працівників апарату ВС перевели на дистанційну роботу за їхніми заявами, а тим, які не можуть виконувати свої обов’язки дистанційно, було забезпечено умови роботи з урахуванням карантинних обмежень. 

Вона також поінформувала про організацію судових засідань під час карантину. Зокрема, у КАС ВС за рекомендацією Ради суддів України було переведено в письмовий режим розгляд справ, у яких необов’язкова присутність сторін. Згодом до законодавства внесли зміни, які дозволяють учасникам процесу брати участь у розгляді справи в режимі відеоконференції не лише в приміщеннях суду, а й із використанням власних технічних пристроїв. «У КАС ВС ці нововведення успішно реалізовані. Сторонам у справах не обов’язково було відвідувати приміщення суду, вони могли брати участь у засіданнях з офісу чи з дому», – сказала Наталія Богданюк.

Учасники обговорення порушили питання щодо відкритості суду та, зокрема, допуску до приміщень суду журналістів. Начальник управління комунікаційної діяльності ВС Марія Швенько зазначила, що судді та працівники апарату ВС беруть активну участь у професійних конференціях, семінарах, круглих столах. З початком карантину такі масові заходи вимушено перейшли в онлайн-режим, і судді та працівники ВС швидко перелаштувалися на такий формат роботи.

Також вона поінформувала, що в період карантину журналістів допускають на відкриті засідання Суду за умови дотримання відповідних вимог: вони мають пройти температурний скринінг, бути в масках, дотримуватися соціальної дистанції та ін.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва