Prozorro дозволив повідомляти про порушення в тендерах напряму в Держаудитслужбу

17:50, 9 октября 2020
На сторінці кожного тендеру з’явилася кнопка звернення до Держаудитслужби, яка й має проводити моніторинг держтендерів.
Prozorro дозволив повідомляти про порушення в тендерах напряму в Держаудитслужбу
fdlx.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На Prozorro з`явилась можливість надсилати звернення про порушення в публічних закупівлях безпосередньо в Державну аудиторську службу України. Тепер, зіштовхнувшись з імовірними зловживаннями на тендері, громадські активісти та представники бізнесу (постачальники) можуть відправити повідомлення про це через портал Prozorro. Про це повідомляє mmr.ua.

Зазначається, що на сторінці кожного тендеру тепер є кнопка «Знайшли порушення? Зверніться до Держаудитслужби» (ось приклад). Натиснувши на неї, скаржник зможе вказати дані, обрати з переліку порушень в публічних закупівлях саме те, з яким він/вона зіштовхнулися, та детально його описати.

Після того, як на звернення буде накладений ЕЦП, повідомлення потрапить в кабінет Державної аудиторської служби на Prozorro. Якщо наведених фактів буде достатньо, Державна аудиторська служба зможе перевірити закупівлю та зобов`язати виправити порушення до моменту розтрати. А якщо йдеться про вже витрачені бюджетні кошти — накласти на порушників штраф або передати справу до суду.
Нагадаємо, що відповідно до Закону “Про публічні закупівлі” моніторингом державних тендерів займається саме Державна аудиторська служба України, яка виявляє порушення у публічних закупівлях. Звернення громадських організацій є однією з підстав для початку моніторингу закупівлі державними аудиторами. Крім того, тепер і бізнес отримав новий інструмент для досягнення справедливості.

«Цей новий функціонал — це можливість для обох сторін зробити свою комунікацію швидшою і якіснішою. А якісна комунікація між ГО та аудиторами — це контроль у сфері й більше виправлених порушень в публічних закупівлях. Тому зараз важливо, щоб обидві сторони почали користуватися цією можливістю», — каже Іван Лахтіонов, директор інноваційних програм Transparency International Ukraine.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мін’юст продасть 27 в’язниць через сервіс ProZorro. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва