Мін’юст анулював доступ до реєстрів 18 нотаріусам та 83 державним реєстраторам

16:20, 17 декабря 2020
За 11 місяців 2020 року Колегія Мін’юсту розглянула 2 487 скарг у сфері державної реєстрації.
Мін’юст анулював доступ до реєстрів 18 нотаріусам та 83 державним реєстраторам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Протягом січня-листопада 2020 року Колегією Мін’юсту з розгляду скарг у сфері державної реєстрації було розглянуто 2 487 реєстраційних кейсів, з яких 1033 були задоволені, у 1454 скаргах – відмовлено у задоволенні по суті. Про це повідомила заступниця Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук, передає пресслужба міністерства.

«У переважній більшості кейсів (близько 58%) Колегія не встановлювала наявності очевидних, грубих порушень закону в рішеннях чи діях державного реєстратора. І навіть у тих 42% скарг, які було задоволено, далеко не завжди були підстави говорити про «реєстраційне» рейдерство, адже кейси, які містять очевидні, грубі порушення закону, як правило, розглядаються Мін’юстом в одноособовому порядку», – зазначила Оніщук.

«Кейси, які містять очевидні, грубі порушення закону, ми обліковуємо окремо, оскільки вони розглядаються в одноособовому порядку. Протягом 11 місяців 2020-го за такою процедурою  було задоволено 49 скарг у сфері державної реєстрації (41 — щодо бізнесу і 8 — стосовно нерухомості). Тобто, ми зафіксували 49 зухвалих випадків порушення профільного законодавства, які можна трактувати як «реєстраційне» рейдерство, 19 із них — це кейси, в яких містилися повідомлення про так звані зломи електронних ключів доступу до реєстрів», – розповіла заступниця очільника Мін’юсту.

Ольга Оніщук також повідомила, що протягом січня-листопада 2020 року Мін’юст анулював доступ до реєстрів 101 суб’єкту: 83 державним реєстраторам та 18 нотаріусам, які допустили грубі порушення законодавства. Майже у 80% випадків така жорстка санкція була застосована за результатами розгляду реєстраційних кейсів: було анульовано доступ до реєстрів 64 реєстраторам і 15 нотаріусам. У решті випадків рішення про анулювання доступу до реєстрів Міністерство юстиції України прийняло за результатами проведення камеральних перевірок державних реєстраторів чи суб’єктів державної реєстрації. Йдеться про 22 анулювання: цей захід було застосовано щодо 19  реєстраторів і 3 нотаріусів.

«Якщо порівняти ці цифри із загальною кількістю фахівців, які працюють у сфері державної реєстрації, а це 5 953 нотаріуси та 1 627 державних реєстраторів, — то маємо таке відсоткове співвідношення: 0,3% анулювання доступу до реєстрів у нотаріусів і 5,1% — у державних реєстраторів», – зазначила вона.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мін’юст уніфікує критерії визначення відповідальності за реєстраційні порушення.

Також Мін’юст планує спростити порядок працевлаштування державних реєстраторів до нових ОТГ. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України