НАЗК нагадало, яка відповідальність передбачена за умисне декларування недостовірних відомостей

17:40, 18 февраля 2021
Якщо суб'єкт декларування умисно вніс завідомо недостовірні відомості до декларації, можливі заходи щодо притягнення його до відповідальності залежатимуть від суми недостовірних відомостей.
НАЗК нагадало, яка відповідальність передбачена за умисне декларування недостовірних відомостей
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції розробило «підказки», які допомагають при заповненні декларації. Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

У зв’язку зі змінами до законодавства НАЗК вважає за необхідне зазначити, яка відповідальність передбачена за умисне декларування недостовірної інформації та умисне неподання декларації. 

Якщо декларант умисно вказав недостовірні відомості у декларації він може бути притягнутий до кримінальної, адміністративної та дисциплінарної відповідальності в установленому законом порядку.

Якщо суб'єкт декларування умисно вніс завідомо недостовірні відомості до декларації, можливі заходи щодо притягнення його до відповідальності залежатимуть від суми недостовірних відомостей:

  • якщо недостовірні відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, кримінальна відповідальність (ст. 366-2 КК України): карається штрафом від 2 500 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;
  • якщо недостовірні відомості відрізняються від достовірних на суму понад 4 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, кримінальна відповідальність (ст. 366-2 КК України): карається штрафом від 3 000 до 5 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років;
  • якщо недостовірні відомості  відрізняються від достовірних на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, адміністративна відповідальність (ч. 4 ст. 1726 КУпАП): карається штрафом від 1 000 до 2 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі декларування недостовірних відомостей до 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб до суб’єкта можуть бути застосовані заходи дисциплінарного впливу.

Особа, яка вчинила корупційне правопорушення або правопорушення, пов’язане з корупцією, однак судом не застосовано до неї покарання або не накладено на неї стягнення у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, пов’язаними з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або такою, що прирівнюється до цієї діяльності, підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку (ч. 2 ст. 651 Закону).

Так, за умисне неподання суб'єктом декларування декларації, передбачена кримінальна відповідальність за ст. 366\3 КК України у вигляді штрафу від 2 500 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

За несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 1 ст. 172-6 КУпАП).

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що 1 січня 2021 року розпочалася щорічна кампанія декларування, котра триватиме до 31 березня 2021 року. 

Також ми писали, які існують типи декларацій, коли їх слід подавати та який звітний період вони охоплюють.

Додамо, чи потрібно декларувати автомобіль, який вам більше не належить.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України