У Сумській області двом поліцейським повідомили про підозру в застосуванні насильства при затриманні

20:27, 2 марта 2021
За даними слідства, під час затримання людини вони застосували насильство щодо нього.
У Сумській області двом поліцейським повідомили про підозру в застосуванні насильства при затриманні
Джерело фото: Офіс Генерального прокурора
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Двом поліцейським на Сумщині повідомлено про підозру у перевищенні службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалося насильством, застосуванням спеціальних засобів та болісними й такими, що ображають особисту гідність потерпілого діями. Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

За даними слідства, працівники патрульної поліції Головного управління Нацполіції у Сумській області під час охорони громадського порядку підійшли до чоловіка, який перебував у внутрішньому дворику одного з будинків та вимагали пред’явити документи. Чоловік відмовився їх надати, однак вказав, що не порушує закону і є інвалідом другої групи. Це підтвердили присутні на місці події інші особи, а також зазначили, що керівник підприємства, де працює чоловік, із його документами вже прямує до них.

«Незважаючи на це, поліцейські здійснили фізичне затримання чоловіка, наступаючи коліном на його шию та голову. Правоохоронці надягли йому на руки та ногу кайданки й понесли до автомобіля, тримаючи за кайданки, чим спричинили йому біль», - зазначають у пресслужбі.

Судово-медична експертиза визнала, що потерпілий отримав тілесні ушкодження легкого та середнього ступеня тяжкості: численні садна голови, руки та ноги, синці, а також перелом пальця правої кисті.

Згодом суд встановив, що вимога поліцейських про пред’явлення потерпілим документів для перевірки не пов’язана із порушенням ним громадського порядку або іншими неправомірними діями. Рішенням суду також встановлено відсутність злісної непокори та активного опору з боку потерпілого, а відтак і складу адміністративного правопорушення в його діях. Таким чином, жодних підстав для затримання у правоохоронців не було.

Поліцейським повідомили про підозру за частиною 2 статті 365 Кримінального кодексу України.

Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на термін від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Також «Судово-юридична газета» писала, що НАЗК вимагає пояснень від колишнього першого заступника глави СБУ, екснардепа і керівників партій.

Крім того, ми повідомляли, що адвокат намагався підкупити голову Фонду Держмайна: у справі є нові деталі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде