«Укрзалізниця» ухилилась від відповіді про кількість ліжок із киснем у відомчих лікарнях Києва

08:20, 1 апреля 2021
На сьогодні в кожній лікарні є по 15 концентраторів і від трьох до п'яти апаратів ШВЛ, але цього недостатньо.
«Укрзалізниця» ухилилась від відповіді про кількість ліжок із киснем у відомчих лікарнях Києва
Джерело фото: pavlodarnews
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

 Директор філії «Центр охорони здоров'я» АТ «Укрзалізниця» Наталія Білинська в інтерв’ю ZN.UA не змогла відповісти скільки кисню щодня постачають до київських лікарень «Укрзалізниці».

«Таку інформацію я не можу надати, оскільки в нас є договір із «Кисень-Сервісом» або «Лінде Газом» у Дніпрі, згідно з яким робиться річна закупівля кисню. Кожна лікарня робить заявку на постачання кисню. Водночас питань щодо непостачання немає. Тобто лікарні одержують кисню стільки, скільки їм потрібно. Була просто ситуація, що справді 50 балонів – це психологічно страшно», - пояснила співрозмовниця.

На сьогодні в кожній лікарні є по 15 концентраторів і від трьох до п'яти апаратів ШВЛ. Голова філії визнає, що цього недостатньо.

«Нам дали в тимчасове користування концентратори. Ми нині займаємося проектом рішення правління щодо закупівлі для київських лікарень 120 концентраторів – по 40 для кожної лікарні. Фактично в нас буде виконано норму НСЗУ – 80% ліжок буде оснащено концентраторами», - уточнила вона у відповідь на запитання про те, скільки ліжкомісць у київських лікарнях забезпечено киснем.

Зазначимо, що відомчі лікарні «Укрзалізниці» були внесені до переліку медзакладів, які надають допомогу при COVID-19, і отримали від НСЗУ кошти на підготовку – закупівлю ліків, засобів індивідуального захисту, кисень тощо.

Наразі договори на поставку є з «Кріогенсервісом» і «Кисень сервісом».

«Справді, трапляється, що кисень ми привозимо, коли в лікарні залишається вже не дуже багато — 50 балонів. На одного пацієнта з ковідом на добу витрачається 10 балонів. Тобто 50 балонів — це на п'ять пацієнтів упродовж доби. Менше 50 балонів у жодній лікарні не залишалося. Це теж більше психологічний страх. Звісно, хотілося б розуміти, що в запасі є тисяча балонів. Але це й технічно неможливо, тому що є потужності виробників кисню, які не поставлять більше, ніж можуть зробити. Такого, що в котрійсь із лікарень немає кисню, не траплялося», - каже Білинська.

Централізовані кисневі точки в залізничних лікарнях є тільки у Львові. Це єдина лікарня, в якій кисень підведено до ліжок - таких 80 штук. У решті лікарень кисень підведений у реанімаціях, як і по всій країні. Рятують ситуацію кисневі концентратори.

«У всіх реанімаціях у нас є по чотири апарати ШВЛ. Згідно зі статистикою, максимум 10% пацієнтів потребують реанімаційних заходів. Із 50 запланованих по Києву ліжок чотири ліжка на ШВЛ і з підведенням кисню є», - повідомила Наталія Білинська.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україні планують запровадити постковідну терапію.

Також про те, що в Україні друга особа отримала дві дози вакцини від COVID.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді