Пришвидшилося падіння в основних галузях економіки України

18:46, 1 апреля 2021
Національний банк України опублікував «Макроекономічний та монетарний огляд» за березень 2021 року, зазначивши прогалини в економіці України.
Пришвидшилося падіння в основних галузях економіки України
Джерело фото: finclub.net
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У лютому 2021 року Індекс виробництва базових галузей (ІВБГ) впав на 4,3% р/р. Падіння прискорилося в порівнянні з січнем (3,7%). Національний банк України у «макроекономічному і монетарному огляді» за березень 2021 року зазначає, що падіння поглибилося, незважаючи на пожвавлення економічної активності та споживчого попиту після січневого локдауну.

За даними НБУ, повернення до повноцінної роботи підприємств торгівлі, реалізація відкладеного попиту і поліпшення споживчих настроїв на тлі подальшого підвищення заробітних плат зумовили прискорення зростання роздрібної торгівлі (до 5,6% р/р). Однак це не змогло компенсувати погіршення показників інших видів діяльності. Зокрема, заглибився спад у сільському господарстві (до 6,5% р/р) через погіршення епізоотичної ситуації, обмеження на експорт і зростання виробничих витрат.

«Мали вплив і більш складні погодні умови. Останні позначилися на показниках оптової торгівлі і будівництва», - додали в НБУ.

Зазначимо, що Національний банк України оновив прогноз відновлення економіки України після кризи. Згідно з прогнозом, валовий внутрішній продукт (ВВП) в Україні до 2021 року збільшиться на 4,2%. За оцінками НБУ, в 2020 році ВВП впав на 4,4%.

Крім того, збільшилася падіння в промисловості (до 4,6% р/р). Основними негативними чинниками залишалися складна ситуація в енергетиці, ефекти від нижчих урожаїв минулого року та падіння у тваринництві (позначилося насамперед на харчовій промисловості). Зменшення обсягів транзиту газу зумовило погіршення вантажообігу. Мали вплив і складніші погодні умови. Останні позначилися також на показниках оптової торгівлі та будівництва, – йдеться в документі.

У лютому дефіцит державного бюджету розширився (до 14.9 млрд грн) унаслідок відчутного прискорення зростання видатків (до 18.2% р/р). Головним чином нарощувалися витрати на охорону здоров’я та соціальний захист. Водночас доходи зросли порівняно помірно (на 7.7% р/р). Зростання підтримувалося збільшенням номінальної заробітної плати і слабшим, ніж торік, курсом гривні. Крім того, його стримували послаблення економічної активності на початку року та більші обсяги відшкодування ПДВ, ніж у лютому минулого року.

Як зазначалося раніше в «Судово-юридичній газеті», заступник голови НБУ Дмитро Сологуб пояснив, що відмова від роботи з МВФ може призвести до необхідності скорочувати дефіцит держбюджету, курс гривні буде слабшати, щоб нівелювати негативний вплив на платіжний баланс, відповідно, інфляція прискориться.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду