7 млн грн за «кришування» нелегальної торгівлі у підземних переходах: викрито злочинне угруповання

18:30, 13 мая 2021
За результатами проведених в межах кримінального провадження слідчих дії у підземних переходах станцій метро «Либідська» та «Арсенальна» розпочався масовий демонтаж торгівельних точок та МАФів.
7 млн грн за «кришування» нелегальної торгівлі у підземних переходах: викрито злочинне угруповання
Джерело фото: gp.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Київською міською прокуратурою спільно з Управлінням СБУ в м. Києві та Київській області проведено обшуки в учасників злочинної групи, які спільно зі службовцями КМДА організували систематичне вимагання та отримання коштів з суб’єктів господарювання за незаконну оренду торгових точок у підземних переходах на території центральних районів міста Києва. Кримінальне провадження розслідується за ч. 2 ст. 189, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 368 КК України.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

За даними слідства, учасники злочинного угруповання, до складу якого увійшло близько 20 осіб, у тому числі колишній народний депутат, а також чинні та колишні депутати Київської міської ради, за попередніми даними щомісяця отримували від 5 до 7 млн грн доходу від оренди торгових точок, нелегально облаштованих у підземних пішохідних переходах станцій метро у Шевченківському, Солом’янському, Печерському та Голосіївському районах столиці.

Встановлено, що, починаючи з 2012 року, КМДА передала у користування «інвесторам» 228 підземних пішохідних переходів на умовах, що приватні фірми самі здійснюватимуть ремонти і прибирання та боротимуться із стихійною торгівлею. При цьому їм було надано право безконтрольно встановлювати в підземних пішохідних переходах торгові точки у будь-якій кількості, без обмежень.

У 2016 році Верховний Cуд України визнав незаконними майже всі вказані інвестиційні договори як такі, що є уявними та спрямованими на приховування угод з оренди об'єктів комунального майна.

Попри це, з 2016 року до цього часу учасниками злочинної групи вчиняються дії, спрямовані на незаконне вимагання та отримання грошових коштів від суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють роздрібну торгівлю у підземних пішохідних переходах.

Згідно з розподіленими ролями, учасники злочинної групи систематично кожного місяця збирали платню з «орендаторів» та забезпечували їхню діяльність шляхом незаконного підключення до електромереж комунальних підприємств, за що підприємці їм сплачували окремо. Розмір щомісячної платні з однієї торгівельної точки лише за оренду приміщень становила від 10 до 15 тис. грн.

За даними слідства, до схеми «кришування» нелегальної торгівлі у підземних переходах причетний колишній народний депутат України 7-го і 8-го скликань, за що він регулярно отримує грошові кошти від членів угруповання.

12 травня 2021 року на підставі ухвал суду проведено 14 одночасних обшуків, у тому числі за місцями проживання депутата Київської міської ради, який за оперативною інформацією організував і контролював вказану злочинну схему; колишнього народного депутата України 7-го і 8-го скликань, який сприяв незаконній діяльності злочинної групи; одного з керівників Федерації боксу України, який є довіреною особою екснародного депутата.

Наразі у ході обшуків вилучено документи, чорнові записи, а також грошові кошти у сумі близько 350 тис. доларів США, з яких 250 тис. – у колишнього народного обранця.

За результатами проведених в межах кримінального провадження слідчих дії у підземних переходах станцій метро «Либідська» та «Арсенальна» розпочався масовий демонтаж торгівельних точок та МАФів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про 250 тисяч грн хабаря замість майже 1 млн грн податку: ДБР затримало двох податківців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду