Київрада вимагає від Кабміну компенсувати витрати за пільгові перевезення пасажирів з інших міст

17:00, 14 мая 2021
У зверненні депутати нагадують урядовцям, що саме держава має фінансувати пільги, які встановлює.
Київрада вимагає від Кабміну компенсувати витрати за пільгові перевезення пасажирів з інших міст
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Київська міська рада проголосувала за направлення звернення до Кабінету міністрів та Верховної ради з вимогою погасити заборгованість за пільгові перевезення пасажирів з інших міст з 2016 року. Рішення підтримали 88 депутатів, повідомляє офіційний сайт Київради.

У зверненні депутати нагадують урядовцям, що саме держава має фінансувати пільги, які встановлює.

«Так, до 2016 року компенсаційні виплати за пільговий проїзд здійснювались шляхом надання місцевим бюджетам субвенції з Державного бюджету. Проте у 2016 році до Бюджетного кодексу України були внесені зміни. З того часу видатки на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян покладено на місцеві бюджети», - сказано у зверненні.

Таким чином, всупереч вимогам Конституції, держава відмовилась фінансувати з Держбюджету гарантований нею пільговий проїзд, який був встановлений рішеннями державних органів.

«Внаслідок таких рішень, територіальні громади вимушені витрачати з місцевих бюджетів мільярди гривень на забезпечення гарантованих державою пільг, часто за рахунок недофінансування інших соціально значущих сфер. Зокрема, - охорони здоров'я, освіти, соціального захисту, житлово-комунального господарства. Так, витрати міського бюджету Києва на компенсацію передбаченого державою права пільгового проїзду у 2019 році становили 747,7 млн грн, у 2020 році - 489 млн грн. На 2021 рік заплановані витрати в сумі 803,3 млн грн», - пояснив мер Києва Віталій Кличко.

Він наголосив, що через пандемію Київ втратив значну частину доходів. Крім того, місто спрямувало чимало коштів на боротьбу з коронавірусом та подолання наслідків карантину.

Разом із тим, зазначено, що держава позбавила можливості наповнювати бюджети органів місцевого самоврядування за рахунок пайової участі та несправедливо продовжує вилучати з бюджету Києва надходження від ПДФО –-60% замість 40 %, як з інших міст.

«В умовах обмеженого фінансового ресурсу та відсутності фінансової підтримки з державного бюджету все частіше ставиться під питання можливість подальшого фінансування встановлених державою пільг на перевезення з місцевих бюджетів. А неналежна компенсація перевізникам витрат за перевезення пільгових категорій призведе до низки проблем - зокрема, зниження рентабельності пасажирських перевезень, погіршення стану транспортної системи. У зв'язку з цим, з метою належного та стабільного функціонування комунального транспорту, забезпечення реалізації встановленого законодавством права на пільговий проїзд, Київська міська рада звертається до уряду та парламенту з вимогою врегулювати питання компенсації виплат за пільговий проїзд із Державного бюджету», - сказав Віталій Кличко.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Київметрополітен звернувся до влади з проханням підвищити вартість поїздок.

Крім того, ми повідомляли про те, що Кличко поскаржився на правоохоронців, після двох днів обшуків у «Київзеленбуді», в КП «Спецжитлофонд», у «Киїавтодорі», в «Київському інституті земельних відносин», «Київміськсвітлі», а також - у департаментах земельних ресурсів і соціальної політики. «Такого не було в Україні навіть у махрові часи Януковича», - обурився він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя