Масштабна схема контрабанди пального в Україну: СБУ викрила імпортовану продукцію на понад 100 млн грн

19:28, 18 мая 2021
Триває досудове слідство за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України.
Масштабна схема контрабанди пального в Україну: СБУ викрила імпортовану продукцію на понад 100 млн грн
Джерело фото: ssu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Служба безпеки України задокументувала і припинила протиправну діяльність групи осіб. Ділки нелегально імпортували в Україну великі партії пального з Республіки Білорусь та РФ.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що зловмисники постачали продукцію на адресу низки комерційних структур. Для уникнення сплати митних зборів та акцизного податку вони у документації штучно знижували вміст метилового спирту у продукції. Дії організаторів завдали державному бюджету збитки в особливо великих розмірах.

У ході досудового розслідування задокументовано, що менеджмент комерційних структур протягом 2020-2021 років реалізовував імпортовану продукцію підприємствам із ознаками «ризиковості». За попередніми даними, незаконно імпортовано продукції на понад 100 млн грн.

Ці суб’єкти господарювання не мають виробничих потужностей і не знаходяться за адресами реєстрації. До того ж засновником, директором і бухгалтером виступає одна особа.

Фактично імпортований товар в Україні організатори переробляли на нелегальних міні-НПЗ у сурогатні паливно-мастильні матеріали. Потім реалізовували за готівку без оформлення бухгалтерських документів.

У ході проведення обшуків на території Київської, Чернігівської та Луганської областей правоохоронці вилучили: тіньову документацію, печатки 300 фіктивних підприємств, засоби зв’язку та комп’ютерну техніку, банківські картки та велику суму готівки, обладнання для нелегального виготовлення паливно-мастильних матеріалів, метиловий спирт, хімічні добавки та готовий сурогат загальним об’ємом понад 1 тис. тонн.

Триває досудове слідство за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України.

Операцію проводило Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України спільно з УСБУ в м. Києві та Київській області та Головним управлінням боротьби з фінансовими злочинами ДФС України під процесуальним керівництвом Прокуратури м. Києва.

Зважаючи на особливий резонанс у ЗМІ щодо одного з обшуків, який відбувався у будинку, де проживає мер Києва Віталій Кличко, можемо повідомити таке.

У ході обшуку за цією адресою було виявлено та вилучено: документацію та печатки 68 юридичних осіб, фінансово-господарську документацію задіяних у протиправній схемі СПД, ноутбуки, електронну техніку, необліковані кошти.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що слідчий СБУ привласнив арештовані ювелірні вироби на 8,6 млн грн.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області