Збитки держенергокомпаній: НКРЕКП відмовилася від маніпуляцій на ринку електроенергії

20:45, 16 июня 2021
В Україні на ринку електроенергії цінові обмеження були введені 1 липня 2019 року.
Збитки держенергокомпаній: НКРЕКП відмовилася від маніпуляцій на ринку електроенергії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Тарифна комісія НКРЕКП попри звернення Міністерства енергетики відмовилася припиняти масові маніпуляції на ринку електричної енергії, які призводять до збитків державних енергокомпаній, –  повідомив директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко у Facebook.

«Замість того, щоб боротися з масовими маніпуляціями на ринку електроенергії, які обвалили ціну на оптовому ринку і є загрозою проходженню осінньо-зимового періоду, НКРЕКП переглядає Методику граничних цін», – пише Омельченко.

В Україні на ринку електроенергії цінові обмеження були введені 1 липня 2019 року як тимчасовий інструмент для недопущення різких цінових стрибків при запуску нової моделі ринку електроенергії, що є адміністративним втручанням в ринок, а наявність цього інструменту суперечить практиці ЄС.

В країнах ЄС прайс-кепи мають форму технічних обмежень на рівні 3000 євро/МВт і це є одним із проявів ліберальності ринку: надання можливості ринку визначати ціну на ресурс через механізм попиту і споживання.

До того ж втручання регулятора мінімальне, а рівень прайс-кепів у країнах ЄС дозволяє компаніям-учасникам ринку отримувати необхідний дохід для закупівлі вугілля/газу і покриття виробничої собівартості.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, який порядок ведення товарного обліку для ФОПів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде