Комітет цифрової трансформації позитивно оцінив законопроекти про порядок дистанційного проведення з’їзду суддів

18:25, 16 июня 2021
Депутати пропонують запровадити механізм дистанційного електронного голосування з кадрових питань на з’їзді суддів України.
Комітет цифрової трансформації позитивно оцінив законопроекти про порядок дистанційного проведення з’їзду суддів
Джерело фото: thedigital.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань цифрової трансформації підтримав два законопроекти № 5231 від 12.03.2021  та №  523-1 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та інших Законів щодо дистанційного проведення з’їзду суддів України з кадрових питань» від 30.03.2021 року.

Законопроекти було запропоновано розглянути профільному комітету та рекомендувати їх для розгляду Верховній Раді з зауваженнями щодо захисту інформації в програмному забезпеченні для голосування. 

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо процедури  прийняття рішень з’їздом суддів України по кадрових питаннях, а також похідні від них зміни до законів України «Про Конституційний Суд України» та «Про Вищу раду правосуддя», якими визначити:

- порядок проведення з’їзду суддів України та прийняття на ньому рішень з кадрових питань;

- введення механізму дистанційного електронного голосування з кадрових питань на з’їзді суддів України, в якому братимуть участь всі діючі судді;

- основні правила та процедури дистанційного електронного голосування на з’їзді суддів України.

Депутати хочуть ввести загальне голосування, в якому зможуть взяти участь всі діючі судді України. Механізм такого голосування пропонується реалізувати через спеціально розроблений, захищений програмний комплекс, через який всі судді зможуть віддати свій голос за того чи іншого кандидата, використовуючи свій кваліфікований електронний підпис, який має кожен суддя.

Затверджувати такий  програмний комплекс для дистанційного електронного голосування з питань обрання Ради суддів України, обрання та звільнення члена Вищої ради правосуддя, призначення судді Конституційного Суду України буде Вища Рада правосуддя.

Рада суддів України буде затверджувати Регламент дистанційного електронного голосування та бюлетень для дистанційного електронного голосування (для повторного чи чергового повторного голосування) з’їздом суддів для обрання Ради суддів України, обрання та звільнення члена Вищої ради правосуддя, призначення судді Конституційного Суду України.

Право брати участь у голосуванні при виборі судовою гілкою влади суддів Конституційного Суду України, членів Вищої ради правосуддя та Ради суддів України  хочуть надати всім суддям України

Нардеп від «Слуги народу» Вікторія Подгорна голосувати за законопроект відмовилася, оскільки на сьогодні немає технологій, які забезпечать таємність голосування. У нардепа є сумніви у доцільності проведення таких дистанційних з’їздів. Пропозиції про електронний формат та обрання суддів вже пропонувалося імплементувати в законодавство Казахстану, і Венеційська комісія надавала з цього приводу висновок. Тому варто подивитися Висновок Венеційської комісії, як вони відреагували, а потім вже розглядати такі законопроекти в українському парламенті.

Депутат від «Слуги народу» Сергій Штепа пояснив в коментарі для «Судово-юридичної газети», що Комітет позитивно оцінив обидва законопроекти, але депутатів все ж таки хвилює питання захисту програмного забезпечення. Тому профільному комітету запропонували звернути на це увагу.

Раніше Денис Малюська просив суддів постановляти вироки із вказівкою про включення до реєстру осіб, які вчинили злочини проти статевої свободи.

Ми вже писали про електронне голосування на з’їзді суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва