У Нацбанку розповіли, що робити із пошкодженими банкнотами

14:55, 27 июля 2021
Що робити, якщо банкноти національної валюти пошкодили вогонь чи вода.
У Нацбанку розповіли, що робити із пошкодженими банкнотами
Джерело фото: ukrinform
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Українці можуть віддати на дослідження банкноти гривні, які постраждали при пожежі, підтопленні або іншій подібній події, і отримати відшкодування. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Банкноти гривні, що постраждали через побутове пошкодження, пожежу, інший нещасний випадок, можна віддати на дослідження для відшкодування збитків», - сказано у повідомленні.

Для того, щоб вирішити це питання, достатньо звернутися до регіональних підрозділів грошового обігу Національного банку України. Сьогодні такі підрозділи є у Києві, Дніпрі, Одесі, Харкові, Хмельницькому та Львові.

Зазначають, якщо у регіоні немає підрозділу грошового обігу НБУ, варто звернутися до уповноважених банків (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен банк, ПУМБ, Укрсиббанк).

«Також разом з пошкодженими банкнотами (за можливості) надайте довідку про пожежу, катастрофу, виникнення іншої ситуації», - додають в НБУ.

Крім того, українцям не рекомендують самостійно порушувати цілісність банкнот, якщо пошкодження двох або більшої кількості банкнот призвело до їхнього склеювання (спікання).

«Уповноважені банки не обстежують значно пошкоджені банкноти, а пакують їх з максимальним збереженням цілісності та передають як сумнівні для проведення досліджень до Національного банку України разом із заявою пред’явника, довідкою про вилучення (прийняття) банкнот для дослідження та іншими документами щодо ситуації, унаслідок якої виникло пошкодження банкнот (довідка про пожежу, катастрофу, виникнення іншої ситуації)», - зазначають в Нацбанку.

Також клієнтам відшкодовується відповідна сума грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми і платіжними. Однак, неплатіжні банкноти Національний банк не відшкодовує.

Додамо, що «Судово-юридична газета» писала, що Нацбанк роз’яснив споживачам порядок реструктуризації валютних кредитів, ДОКУМЕНТ.

Крім того, Нацбанк зняв ще частину валютних обмежень: що дозволили.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде