Зеленський і Меркель підписали меморандум про співробітництво у напрямку виробництва «зеленого» водню

20:45, 22 августа 2021
Документ підписано в контексті візиту Федерального канцлера в Україну та на виконання домовленостей про спільний розвиток водневої економіки, які були досягнуті між Україною та Німеччиною під час зустрічі політиків в Берліні в липні 2021 року.
Зеленський і Меркель підписали меморандум про співробітництво у напрямку виробництва «зеленого» водню
Джерело фото: ОП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Офіс Президента повідомляє, що на виконання домовленостей між Президентом України Володимиром Зеленським і Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель між НАК «Нафтогаз України» та німецькою енергетичною компанією RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk) укладено меморандум про співробітництво в секторі водневої економіки.

Цей документ підписано в контексті візиту Федерального канцлера в Україну та на виконання домовленостей про спільний розвиток водневої економіки, які були досягнуті між Україною та Німеччиною під час зустрічі політиків в Берліні в липні 2021 року.

За результатами переговорів у Києві Зеленський під час спільної з Меркель заяви для представників ЗМІ повідомив, що Українська держава має амбітний план «зеленої» трансформації.

«Ми запрошували німецьку сторону долучитися до реалізації цього важливого для нас плану», – сказав Президент.

За його словами, Україна підтримує амбіції Євросоюзу щодо переходу до кліматично нейтрального розвитку до 2050 року в межах Європейського зеленого курсу. 

«Цей меморандум стосується співпраці у сфері водневої економіки. «Нафтогаз» вбачає великі перспективи України у цій сфері. Зокрема це стосується виробництва «зеленого» водню – водню, який виробляється з відновлюваних джерел енергії, а також зберігання та споживання водню», – повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко на брифінгу. 

Крім того, за його словами, цей документ відкриває перспективи в експорті «зеленого» водню на європейський ринок, зокрема до Німеччини. Для цього може використовуватися як наявна мережа газопроводів, так і альтернативні засоби, зокрема судна для транспортування аміаку. Пілотний проект передбачає доправляння саме суднами у вигляді «зеленого» аміаку.

Також передбачаються можливості комерційного продажу українського «зеленого» водню на європейських ринках, з фокусом на наявні ринки. Крім того, меморандум передбачає можливості розвитку проектів відновлюваної енергетики на шельфі й узбережжі морів.

НАК «Нафтогаз України» та німецька RWE давно співпрацюють у сфері зберігання газу в українських газосховищах. Також НАК періодично купує газ у цієї компанії. Робочі групи НАК «Нафтогаз України» та RWE розпочнуть спільну роботу в межах меморандуму вже у вересні цього року.

Водночас Президент України наголосив, що співпраця в секторі водневої економіки не компенсує Україні втрат від можливого запуску «Північного потоку – 2» у короткостроковій перспективі. Натомість збереження транзиту газу українською ГТС після 2024 року дасть змогу нашій країні профінансувати «зелений перехід», що в результаті зменшить залежність економіки України від природного газу.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Шмигаль обговорив з Меркель програму Енергетичного партнерства з Німеччиною.

Додамо, що Україна розраховує на Німеччину, – ОП про зустріч Зеленського з канцлером Німеччини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва