У АПВУ працюють над проектом Реєстру рішень Дисциплінарної комісії приватних виконавців

12:01, 1 сентября 2021
Реєстр рішень Дисциплінарної комісії приватних виконавців України повинен вирішити низку проблем.
У АПВУ працюють над проектом Реєстру рішень Дисциплінарної комісії приватних виконавців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Асоціація приватних виконавців України повідомила, що наразі працюють над проектом Реєстру рішень Дисциплінарної комісії приватних виконавців. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

«Дисциплінарна практика Міністерства юстиції України залишається проблемним питанням для всієї спільноти приватних виконавців України. Загальна кількість покарань за останні 2 роки роботи комісії суттєво зросла. Якщо у 2018 році приватні виконавці мали лише 3 дисциплінарні стягнення, то у 2020 їх стало 61.

Занепокоєння викликає також тенденція розгляду чи не кожної скарги на приватного виконавця. Якщо у 2018 році приватні виконавці мали лише 5 засідань з 10 поданнями, то у 2020 – 24 засідання і 192 подання, а станом на серпень 2021 року – 19 засідань з 204 поданнями.

Чому це відбувається?

Не в останню чергу через те, що самі приватні виконавці досі не мають повноцінного доступу до зібраної в єдиній системі інформації про прецеденти притягнення своїх колег до дисциплінарної відповідальності. Приватні виконавці, особливо ті, що розпочали свою діяльність відносно нещодавно, досі не мають доступу до всієї інформації щодо дисциплінарної практики, яка дозволить розуміти, за який саме проступок вони можуть отримати суворе покарання. Саме тому керуються у своїй діяльності досвідом, нехай і часто непозитивним, своїх колег.

Реєстр рішень Дисциплінарної комісії приватних виконавців України повинен вирішити цю проблему.

Розробники проекту Реєстру, член Дисциплінарної комісії приватних виконавців Олексій Соломко і Дисциплінарний уповноважений АПВУ Олена Овчаренко пропонують приватним виконавцям повноцінну базу даних рішень Дисциплінарної комісії:

- остання статистика

- можливість сортування справ за видами покарання

- наведена мотиваційна частина відповідних рішень

- статті законодавства, які слугували підставою до притягнення до відповідальності.

Наразі Олексій і Олена працюють над тим, щоб включити до проекту Реєстру також і судову практику, яка присвячена відповідним рішенням комісії.

«Ми впевнені, що Реєстр рішень Дисциплінарної комісії приватних виконавців стане важливим ресурсом інформації для приватних виконавців. Ми з Оленою довго працювали, щоб приватні виконавці були належним чином захищені, отримували всю необхідну інформацію і уникали помилок, які можуть коштувати їм роботи. Поточна політика регулятора по відношенню до інституту приватних виконавців України достатньо загартувала його за всі 4 роки існування професії. Тепер завдання спільноти приватних виконавців забезпечити себе всією необхідною інформацією для захисту своїх законних прав: і статистикою, і інформацією з конкретних рішень, і відповідною судовою практикою. Реєстр рішень ДК має вирішити цю проблему», - прокоментував розробник проекту, член Дисциплінарної комісії приватних виконавців Олексій Соломко.

Асоціація приватних виконавців України уважно вивчила проект Реєстру і схвально відреагувала на відповідну ініціативу. Вже обговорюється технічна можливість розробки системи відповідного Реєстру і її публікації на доступному всім приватним виконавцям ресурсі», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що АПВУ відкрила власний Реєстр приватних виконавців України.

Також ми писали, якою буде дисциплінарна відповідальність приватних виконавців після прийняття нового закону.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України