Сформовано склад Ради прокурорів України, — Ірина Венедіктова

17:16, 17 сентября 2021
11 членів Ради обрані всеукраїнською конференцією прокурорів, двоє – призначені з’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.
Сформовано склад Ради прокурорів України, — Ірина Венедіктова
Джерело фото: facebook.com/VenediktovaIryna
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Органи прокурорського самоврядування сформовані – це фундамент прокурорської незалежності. Про це зазначила Генпрокурор Ірина Венедіктова на своїй сторінці в Facebook.

«Я дякую всім причетним за безпрецедентно оперативне формування ключових для прокуратури органів – Ради прокурорів України та відповідного органу, що здійснює дисциплінарне провадження», — написала Генпрокурор.

Вона зазначила, що вже сформовано склад органу прокурорського самоврядування – Ради прокурорів України, який має забезпечити організаційну єдність функціонування органів прокуратури і підвищення якості роботи прокурорів.

«11 членів Ради, обрані всеукраїнською конференцією прокурорів, двоє – призначені з’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

Саме вони забезпечуватимуть незалежність прокурорів, розглядатимуть питання їх правового та соціального захисту. Рада розглядатиме звернення прокурорів та інші повідомлення про загрозу їх незалежності, й за результатами повідомлятиме відповідні органи про підстави для притягнення до кримінальної, дисциплінарної чи іншої відповідальності, ініціюватиме розгляд питань щодо вжиття заходів забезпечення безпеки прокурорів.

Цей орган самоврядування –  і рупор, адже саме Рада прокурорів України оприлюднює заяви від імені прокурорського корпусу про факти порушення незалежності прокурора та звертається до міжнародних організацій з відповідними повідомленнями.  Також Рада прокурорів може виступати з пропозиціями про вирішення питань діяльності прокуратури до органів державної влади та органів місцевого самоврядування

Тепер ми маємо і дисциплінарний орган. Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності погодив призначення трьох осіб Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. П’ятьох прокурорів до нього призначила всеукраїнська конференція прокурорів та двох вчених - з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ», — додала Венедіктова.

За її словами, цей орган визначатиме рівень фахової підготовки тих, хто виявив намір зайняти посаду прокурора, а також вирішуватиме питання щодо дисциплінарної відповідальності, переведення та звільнення прокурорів з посад.

«В нещодавній поїздці до Європи питання формування цих органів ми обговорювали і з керівництвом Міжнародної асоціації прокурорів, і з першими особами Ради Європи, Венеціанської комісії і GRECO. Надзвичайна важливість забезпечення незалежності інституції через самоврядні органи – аксіома для всього світу.

Вдячна, що ця незалежність була пріоритетом і для прокурорів, які делегували і обирали своїх представників, і для представників вищої школи і науки, і для Омбудсмана, і для депутатів, завдяки яким ми змогли врегулювати законодавчо питання відновлення органів прокурорського самоврядування після перехідного періоду. Окреме спасибі тут правоохоронному Комітету парламенту, який завжди є провідником всіх позитивних змін у прокуратурі і нашим надійним партнером.

З часу законодавчого відновлення діяльності органів до їх формування минуло  усього майже три тижні – ми всі разом довели, що можемо швидко вирішувати державницькі питання і зміцнювати інституцію», — резюмувала Ірина Венедіктова.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як прокурори та науковці обирали членів Ради прокурорів та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Також ми публікували новий склад Ради прокурорів і Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді