В Україні суд визнав електросамокати транспортними засобами

14:18, 1 октября 2021
Суд вважає, що водій самокату не мав права їхати на тротуарі, а звідти – виїхати на проїзну частину.
В Україні суд визнав електросамокати транспортними засобами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Галицький райсуд Львова оштрафував водія електросамоката, який раптово виїхав із тротуару на проїжджу частину і врізався в автомобіль. На думку судді, хоч електросамокати не згадані у Правилах дорожнього руху (ПДР), за всіма ознаками вони підпадають під визначення «транспортні засоби», яким заборонено їздити тротуарами, передає «Захід.net».

Як вказано у матеріалах справи, інцидент трапився 5 вересня на вул. Данилишина, 6. Львів'янин, що їхав на самокаті, раптово виїхав на проїзну частину, де зіткнувся з автомобілем Lexus. У суді водій самоката свою вину не визнав і заявив, що це водійка Lexus врізалась у нього.

У Правилах дорожнього руху відсутнє визначення електросамоката, однак, на думку судді Галицького районного суду Наталії Зубачик, електросамокат підпадає під визначення «транспортний засіб», а йому, згідно з правилами дорожнього руху, забороняється їздити тротуарами і пішохідними доріжками.

Тому суд вважає, що водій самокату не мав права їхати на тротуарі, а звідти – виїхати на проїзну частину і врізатись у Lexus. Враховуючи це, 23 вересня Галицький районний суд визнав водія самоката винним у порушенні правил дорожнього руху за ст. 124 КУпАП та оштрафував його на 850 грн. Крім цього, він має заплатити 454 грн судового збору. Цю постанову можна оскаржити в апеляційному суді.

Раніше «Судово-юридична газета» проаналізувала судову практику щодо того, що загрожує водієві електросамокату за наїзд на людину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду