Як у суді встановити факт навчання у ВНЗ при оформлення пенсії: важливі деталі

15:34, 23 января 2022
Як при оформленні пенсії довести, що ви навчалися на стаціонарі, якщо в дипломі це не зазначено.
Як у суді встановити факт навчання у ВНЗ при оформлення пенсії: важливі деталі
Джерело фото: lpnu.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В ПФУ при оформлені пенсії працівники органу Пенсійного фонду можуть попросити довести, що ви навчалися на стаціонарі, якщо в дипломі це не зазначено.

Однак, як пише «Пенсійний кур’єр», «до дипломів про вищу освіту, виданих навчальними закладами 1985 року, не встановлено обов’язкових вимог щодо наявності в них відомостей про форму навчання. Тому в таких дипломах не зазначено інформацію щодо форми навчання особи в навчальному закладі».

Для вирішення питання необхідно з’ясувати місце знаходження навчального закладу у разі переміщення його з тимчасово окупованої території на територію населеного пункту, де органи державної влади здійснюють свої повноваження. Тобто потрібно дізнатися, чи було здійснено перереєстрацію зазначеного навчального закладу на підконтрольну Україні територію.

«Це необхідно для того, щоб у позасудовому порядку звернутися в навчальний заклад із письмовою заявою про видачу архівної довідки з відомостями про навчання, зокрема про форму Вашого навчання.

Якщо такий заклад не переміщено з тимчасово окупованої території України, то заяву подають безпосередньо в Міністерство освіти і науки України за адресою: 01135, м. Київ, просп. Перемоги, 10 або на електронну скриньку [email protected].

Також до заяви потрібно додати копію паспорта, копію диплома, копію свідоцтва про шлюб (у разі зміни прізвища), інші відомості, які вважаєте важливими», - кажуть спеціалісти.

Міністерство освіти і науки України як центральний орган виконавчої влади в межах своїх повноважень визначить заклад, який видасть архівну довідку про навчання або виписку із журналу видачі документів про вищу освіту.

У разі якщо такі архіви відомостей недоступні, вам необхідно звернутися в суд із заявою про встановлення факту навчання. Така заява подається в суд за місцем проживання заявника.

На сьогодні існує позитивна практика винесення рішень за такими заявами.

Наприклад, аналогічну ситуацію про встановлення факту навчання розглядав Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у справі № 233/2317/21. За результатами звернення заяву про встановлення факту навчання було задоволено.

Також «Судово-юридична газета» писала, як отримати допомогу на поховання: роз’яснення ПФУ.

Крім того, ми розповідали, хто із січня отримуватиме підвищену пенсію: назвали категорії громадян.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

 

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва