У НБУ розповіли, чи довіряють українці гроші банкам під час війни

11:52, 12 мая 2022
У Національному банку України розповіли про обсяги фондування, зокрема про динаміку гривневих депозитів.
У НБУ розповіли, чи довіряють українці гроші банкам під час війни
Фото із відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Національному банку України з початку війни прискіпливо стежили за динамікою гривневих депозитів, остерігаючись негативного сценарію з різким відпливом коштів із системи. 

«Це важливий показник довіри до банківської системи, тож не дивно, що з початку війни за ним прискіпливо стежили, остерігаючись негативного сценарію з різким відпливом коштів із системи», - кажуть у НБУ.  Хоча цього не сталося.

У Нацбанку порівняли оперативні дані станом на 29 квітня з цифрами на початок року та на початок війни й отримали такі результати.

«Обсяги гривневих коштів фізичних осіб відчутно зросли в обох випадках. Невеликий відплив коштів у перші два місяці року через інформаційний тиск компенсувався зростанням депозитів у березні. Водночас частка коштів на вимогу оновила максимум. 

Кошти юридичних осіб із початку року зменшилися, переважно це відбулося через подальші виплати зарплат за одночасного зменшення виручки. Водночас упродовж двох місяців війни у цій категорії  ми бачимо зростання», - кажуть у банку.

Зазначається, що загалом «обсяг коштів станом 29 квітня зріс на 74 млрд грн у еквіваленті (за коштами юридичних та фізичних осіб в усіх валютах за фіксованим курсом) порівняно з початком війни».

Висока довіра клієнтів забезпечує банківському сектору стабільно високий рівень ліквідності, незважаючи на воєнні ризики, що є запорукою його стійкості та надійності.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Нацбанк дозволив бізнесу купувати валюту для будь-чого за спецдозволами: як отримати дозвіл.

Крім того, НБУ дозволив переказувати кошти за кордон для виплати аліментів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області