Набрав чинності закон, яким відтерміновується проведення спецперевірки – ВРП

11:56, 20 мая 2022
Зазначеним законом передбачено спрощену процедуру вступу на посади державної служби та посади в органах місцевого самоврядування у період дії воєнного стану.
Набрав чинності закон, яким відтерміновується проведення спецперевірки – ВРП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 20 травня 2022 року, набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» (№ 2259 – IX). Про це повідомляє Вища Рада Правосуддя.

Зазначеним законом внесено зміни, зокрема до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» та передбачено спрощену процедуру вступу на посади державної служби та посади в органах місцевого самоврядування у період дії воєнного стану.

Статтю 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» викладено в новій редакції та встановлено, що під час дії воєнного стану не проводяться спеціальна перевірка, передбачена Законом України «Про запобігання корупції», стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища та посад з підвищеним корупційним ризиком, перелік яких затверджується Національним агентством з питань запобігання корупції, а також перевірка, передбачена Законом України «Про очищення влади», стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації).

Організація проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, призначених у період дії воєнного стану, здійснюватиметься протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, крім випадку звільнення такої особи до дня припинення чи скасування воєнного стану або закінчення проведення зазначених перевірок під час дії воєнного стану.

У ВРП нагадують, що відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» посади членів Вищої ради правосуддя відносяться до посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища.

Частиною сьомою статті 9 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» визначено, що стосовно кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» проводиться спеціальна перевірка  висновок про результати, якої передаються органу, який скликає відповідний з’їзд або конференцію, та Етичній раді.

Частина друга статті 56 Закону України «Про запобігання корупції» визначає, що щодо кандидатів на посади члена Вищої ради правосуддя, обрання яких здійснюється з’їздом суддів України, з’їздом адвокатів України, всеукраїнською конференцією прокурорів, з’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, організація проведення спеціальної перевірки покладається на секретаріат Вищої ради правосуддя.

Враховуючи дію воєнного стану в Україні організація проведення спеціальної перевірки на виконання вимог статті 9 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» буде здійснюватись відповідно до вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану».

Також «Судово-юридична газета» писала, що розпочато прийом документів від кандидатів, які обиратимуться до складу ВРП з’їздом суддів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду