Кабмин провел заседание: какие решения приняли 20 декабря

18:51, 20 декабря 2022
Правительство рассмотрело ряд вопросов.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 20 декабря
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Во вторник, 20 декабря, Кабинет Министров Украины провел заседание, в ходе которого рассмотрел ряд важных вопросов. Об этом сообщил представитель Верховной Рады в Кабинете Министров Тарас Мельничук.

Так, Правительством во время заседания:

« – Схвалено проект Закону «Про зупинення у відносинах України з Російською Федерацією та Республікою Білорусь дії Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів та Протоколу про внесення змін і доповнень до Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів від 15 квітня 1994 року». Законопроектом пропонується зупинити дію відповідної Угоди про співробітництво та Протоколу до неї у відносинах України з РФ та РБ.

–  Внесено зміни до постанови КМУ від 02.12.2015 р N 995 «Про порядок призначення представників України до складу арбітражних груп у рамках процедури розгляду спорів, визначеної статтями 306 і 307 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони». До постанови включено порядок призначення представників України до складу арбітражних груп у рамках процедури розгляду спорів, визначеної статтями 292, 293 і 308 Угоди про політичне співробітництво, а також передбачено механізм конкурсного добору Міністерством юстиції України кандидатів на призначення представниками України до складу арбітражних груп у рамках процедури розгляду спорів.

–  Внесено зміни до Правил відтворення лісів з метою приведення Правил у відповідність до вимог Лісового кодексу України. Зміни спрямовані на врегулювання проведення всіма лісокористувачами і власниками лісів відтворення лісів задля забезпечення стабільного функціонування лісогосподарської галузі, а також встановлення вимог до циклу відтворення лісів.

–  Затверджено Порядок та умови надання у 2022 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води згідно із Законом України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування», послуги з централізованого постачання холодної води та водопостачання (з використанням внутрішньо-будинкових систем), послуги з централізованого водопостачання і централізованого водовідведення згідно із Законом України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення». Передбачено розподіл субвенції за регіонами. Визначено Примірний договір про організацію взаєморозрахунків з погашення заборгованості з різниці в тарифах.

–  Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення здійснення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру. Продовжено строк попередньої оплати для послуг, повʼязаних з поставками товарів, та послуг із супроводження товарів на всій території України, що закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоровʼя, на підставі укладених у 2021 році угод (договорів).

–  Внесено зміни до постанови КМУ від 18.03.2022 N 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану». Запроваджено декларативне право набуття дозволу на провадження видів діяльності з використання рентгено-діагностичних генеруючих джерел іонізуючого випромінення, а саме: отримання (придбання), передача(збут), зберігання, шляхом безоплатного подання до органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки декларації, закладами охорони здоровʼя та субʼєктами господарювання, які є замовниками закупівель, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоровʼя, які здійснюють закупівлі ДІВ для потреб закладів охорони здоровʼя.

–  Зупинено до 31.12.2023 дію постанови КМУ від 10.07.2019 N 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки».

Внесено зміни до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. Запроваджено підписання дозволу шляхом накладання кваліфікованого електронного підпису. Оновлена форма дозволу також передбачає наявність QR-коду, який містить посилання на базу даних виданих дозволів. Оновлено форму заяви на видачу дозволу та заяви на продовження строку дії дозволу в частині уніфікації змісту інформації.

–  Затверджено Протокол між Урядом України та Урядом Республіки Польща про внесення змін до Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги, учиненого в м. Варшава 09.09.2015, із змінами, внесеними Протоколом, учиненим у м. Варшава 03.12.2018, та Протоколом, учиненим у м. Варшава 15.12.2021. Протоколом, серед іншого, передбачено збільшення суми кредиту до 160 млн євро та  продовження кінцевого строку укладення контрактів для виконання робіт і надання послуг - не пізніше 31.12.2024 року.

–  Внесено зміни до Постанови КМУ від 12.10.2022 N 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування». Передбачено, що придбання замовниками товарів і послуг, вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли закупівля природного газу здійснюється субʼєктом господарювання, уповноваженим на придбання природного газу за рахунок видатків, передбачених за бюджетною програмою «Придбання природного газу для проходження опалювального сезону 2022-2023 років» відповідно до частини першої статті 41 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2022 рік». Внесено зміни до пункту 15-1 постанови КМУ від 22.07.2020 N 641 шляхом доповнення його словами і цифрами «для проведення розрахунків за природний газ, що придбавається з метою забезпечення сталого проходження опалювального сезону 2022-2023 років».

–  Продовжено відстрочення сплати митних платежів під час ввезення на митну територію України товарів оборонного призначення, кінцевим отримувачем яких згідно з умовами договору визначено Міноборони та Головне управління розвідки Міноборони, на підставі письмової заяви платника податків, поданої до митного органу, що здійснив таке відстрочення.

–  Внесено зміни до Положення про Державну службу України з етнополітики та свободи совісті, зокрема, в частині спрямування і координаці діяльності ДЕСС безпосередньо Кабінетом Міністрів та покладення на неї функцій і повноважень щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав корінних народів і національних меншин в Україні.

–  Внесено зміни до Порядку підготовки, реалізації, проведення моніторингу та завершення реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями. Виключено абзаци другий - четвертий пункту 4 Порядку в частині скасування спрощеного алгоритму ініціювання проектів, запровадженого у період воєнного стану.

Внесено зміни до Порядку використання коштів з рахунка «Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури». Виключено з Порядку слова «Мінрегіон» у всіх відмінках у зв’язку з реорганізацією Міністерства розвитку громад та територій шляхом приєднання до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Визначено, що склад Міжвідомчої комісії з розгляду звернень та підготовки пропозицій щодо розподілу коштів Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури за об’єктами, що підлягають відновленню, затверджується на засіданні міжвідомчої комісії за поданням співголів. Міжвідомчу комісію очолюють два співголови, якими є за посадою Віце-прем’єр-міністр з відновлення України - Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України та Віце-прем’єр-міністр України - Міністр цифрової трансформації, секретар Міжвідомчої комісії обирається на засіданні Міжвідомчої комісії. Передбачено, що інформація про дату, час, місце та порядок денний засідання міжвідомчої комісії оприлюднюється за три дні до проведення засідання на офіційних вебсайтах Мінінфраструктури та Мінцифри.

–  Дозволено здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, а Державній казначейській службі – відповідних платежів для проведення розрахунків за природний газ відповідно до умов договорів постачання природного газу, укладених між постачальником та споживачами, у розмірі 100 відсотків планової вартості природного газу за грудень 2022 р. Це дозволить забезпечити використання коштів бюджетних установ, закладів охорони здоров’я державної власності, казенних підприємств та/або державних установ, закладів охорони здоров’я комунальної власності, комунальних некомерційних підприємств та/або комунальних установ відповідно до сформованих календарних планів на 2022 рік для проведення розрахунків за природний газ згідно з умовами договорів постачання природного газу, укладеними між ними та ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг».

–  Утворено Координаційний штаб з питань розгортання та організації пунктів незламності. Затверджено Положення про Координаційний штаб, в якому визначено завдання, права штабу, механізм затвердження його посадового складу, форма його роботи, а також питання організаційного, інформаційного, матеріально-технічного забезпечення діяльності Координаційного штабу.

–  Схвалено Стратегію впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року та затверджено операційний план заходів на 2022-2024 роки з її реалізації.

–  Здійснено у 2022 році перерозподіл обсягу та розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами в обсязі 123 млн. 343,0 тис. гривень, що дасть змогу уникнути виникнення кредиторської заборгованості з виплати заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти міста Києва та окремих адміністративно-територіальних одиниць Вінницької, Волинської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Одеської, Полтавської, Тернопільської, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей.

– Здійснено перерозподіл видатків державного бюджету і надання кредитів з державного бюджету між програмами Міністерства фінансів, Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Міністерства внутрішніх справ, Державного агентства автомобільних доріг, передбачених у спеціальному фонді державного бюджету на 2022 рік для реалізації інвестиційних проектів за рахунок кредитів (позик), залучених державою від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій, у межах загального обсягу залучення кредитів (позик), визначеного в додатку N 8 до ЗУ «Про Державний бюджет України на 2022 рік». Зокрема, збільшено: обсяг надання кредиту з державного бюджету Міністерству фінансів за програмою «Фінансування проектів розвитку за рахунок коштів, залучених державою» на 192 млн. 150 тис. гривень (інвестиційний проект «Рефінансування енергоефективних інвестицій малих та середніх підприємств України через фінансовий сектор»); обсяг видатків розвитку МВС за програмою «Створення системи охорони морських кордонів» на 172 млн гривень (інвестиційний проект «Державний інвестиційний проект закупівлі 20 катерів морської безпеки та охорони морських кордонів України); обсяг надання кредиту з державного бюджету Державному агентству автомобільних доріг за програмою «Розвиток автомагістралей та реформа дорожнього сектору» на 874 млн. 390,76 тис. гривень (інвестиційний проект «Проект розвитку дорожньої галузі»).

–  Схвалено проект Грантової та Проектної Угоди між Кабінетом Міністрів України («Одержувач»), KfW, Франкфурт-на-Майні («KfW») та комунальним підприємством «Чернівціводоканал» (ЧВК) («Організація - Виконавець Проекту») на суму 16,4 млн євро - проект «Посилення місцевого самоврядування в Україні». Зазначені кошти буде спрямовано на проведення заходів з модернізації та реконструкції комунального водного господарства міста Чернівці задля забезпечення сталої, безперервної та орієнтованої на споживача системи водопостачання, а також екологічно безпечної та сталої системи водовідведення і очищення стічних вод.

–  Схвалено проект Грантової угоди між Урядом України та Урядом Швейцарської Конфедерації щодо Проекту з екстреної підтримки для покращення та відновлення залізничної інфраструктури України. Угода спрямована на залучення на пільгових умовах коштів, необхідних для постачання систем рейкових скріплень для потреб АТ «Українська залізниця», які виникли у зв’язку із військовою агресією РФ».

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду