Когда уход за ребенком до достижения им трехлетнего возраста засчитывается в страховой стаж неработающей женщины – ПФУ

17:25, 28 января 2023
В ПФУ пишут, что период до 1 января 2016 года, когда женщина осуществляла уход за ребенком до 3-х лет и не состояла в трудовых отношениях, не входят в ее страховой стаж для расчета больничного.
Когда уход за ребенком до достижения им трехлетнего возраста засчитывается в страховой стаж неработающей женщины – ПФУ
Изображение от prostooleh на Freepik
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Согласно статье 14 Закона Украины от 23.09.1999 № 1105-XIV «Об общеобязательном государственном социальном страховании» страховой стаж – это период (срок), в течение которого лицо подлежало страхованию в связи с временной потерей трудоспособности и за который ежемесячно уплачено страховые взносы в сумме не менее минимального страхового взноса.

В ПФУ отмечают (на языке оригинала):

«Страховий стаж обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, а за періоди до 1 липня 2000 року – у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Починаючи з 1 січня 2016 року до страхового стажу зараховуються періоди, протягом яких людина не підлягала страхуванню згідно із ЗакономУкраїни “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, але нею або роботодавцем за неї сплачено єдиний внесок відповідно до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

З урахуванням зазначеного, період до 1 січня 2016, коли жінка здійснювала догляд за дитиною до 3-х років та не перебувала у трудових відносинах, не входять до її страхового стажу для розрахунку лікарняного. Починаючи з 1 січня 2016 період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу непрацюючої жінки, за умови  отримання нею  допомоги по догляду за дитиною до трьох років, яка виплачується органами соціального захисту населення, оскільки нарахування та сплата страхових внесків за неї здійснюється за рахунок коштів державного бюджету».

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області