Кабинет министров провел заседание: какие решения приняли 17 февраля

14:16, 17 февраля 2023
Одобрен проект Закона «О внесении изменений в некоторые законодательные акты по цифровизации судопроизводства и усовершенствование приказного производства в гражданском судопроизводстве».
Кабинет министров провел заседание: какие решения приняли 17 февраля
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабинет министров принял ряд решений на заседании 17 февраля. Об этом сообщил представитель правительства в Верховной Раде Тарас Мельничук.

Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо цифровізації судочинства та удосконалення наказного провадження у цивільному судочинстві». Законопроектом пропонується внести до ряду законодавчих актів зміни, які передбачатимуть: запровадження можливості здійснення судочинства в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів в порядку, визначеному процесуальним законом, в умовах воєнного чи надзвичайного стану в разі виникнення обставин, які зумовлюють загрозу життю, здоровʼю та безпеці судді;

закріплення можливості свідка, перекладача, спеціаліста, експерта, секретаря судового засідання брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, приведення у такому засіданні до присяги свідка, перекладача, експерта, фіксування судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду технічними засобами; ухвалення судових рішень з використанням електронного підпису без складання їх у паперовій формі, запровадження можливості проведення зборів кредиторів у справах про банкрутство (неплатоспроможність) в режимі відеоконференції, а також спрощення порядку та скорочення строку розгляду справ щодо стягнення заборгованості за договором (іншим, ніж про надання житлово-комунальних послуг, електронних комунікаційних

послуг, послуг телебачення та радіомовлення), укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». Законопроект спрямований на забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, які мають дітей, та передбачає помʼякшення відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень та не застосування до чоловіків, які самостійно виховують дитину до 12 років, адміністративного арешту.

Здійснено вихід з Рішення про Положення про Раду керівників митних служб держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав у новій редакції, вчиненого 30.05.2002 у м. Москві, та Рішення про внесення змін до Положення про Раду керівників митних служб держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав, вчиненого у м. Мінську 23.05.2008.

Внесено зміни до переліку центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, відповідальних за виконання зобов’язань, що випливають із членства України в міжнародних організаціях. Визначено Міністерство енергетики України відповідальним за виконання зобовʼязань, що випливають із статусу України як асоційованої країни Міжнародного енергетичного агентства.

Затверджено Порядок проведення верифікації інформації про освіту, кваліфікацію та професійний досвід медичних, фармацевтичних працівників та інших працівників сфери охорони здоров’я. Порядок визначає вимоги до проведення процедури верифікації інформації про освіту, кваліфікацію та професійний досвід працівників сфери охорони здоровʼя, а саме, вимоги щодо: подання заяви про верифікацію інформації про освіту, кваліфікацію та професійний досвід працівника сфери охорони здоровʼя; організації та здійснення збору і перевірки інформації про освіту, кваліфікацію та професійний досвід працівника сфери охорони здоровʼя; оформлення результатів перевірки зазначеної інформації.

Внесено зміни у додаток 2 до постанови КМУ від 01.11.2015 N 988 «Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції». Підвищено розміри посадових окладів курсантам закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, до рівня посадових окладів курсантів вищих військових навчальних закладів.

Прийнято пропозицію Адміністрації Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації щодо направлення представника Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації до Обʼєднаного центру передових технологій з кібероборони HATO.

Внесено зміни до постанови КМУ від 16.01.2013 N 20 «Про затвердження Порядку укладення договору про стажування студентів закладів вищої освіти та учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти на підприємствах, в установах та організаціях і Типової форми договору про стажування студентів закладів вищої освіти та учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти на підприємствах, в установах та організаціях». Встановлено, що відомості про проходження стажування вносяться до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообовʼязкового державного соціального страхування. Затверджено в новій редакції форму заяви про прийом на стажування та Типову форму договору про стажування здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти у роботодавця.

Затверджено Положення про інформаційно - комунікаційний комплекс системи крові, яке визначає завдання інформаційно - комунікаційного комплексу системи крові, його субʼєктів та їх функції, а також інформаційно - комунікаційні системи, які використовуються в інформаційно - комунікаційному комплексі системи крові, та функції, виконання яких забезпечують такі системи. Внесено зміни до Порядку функціонування електронної системи охорони здоровʼя для визначення функцій, повʼязаних з донорством крові та компонентів крові, виконання яких забезпечуватиме електронна система охорони здоров'я.

Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з питань європейської та євроатлантичної інтеграції в інформаційній сфері. Передбачено, що розподіл бюджетних коштів у розрізі заходів, зазначених у пункті 3 Порядку, здійснюється згідно з планом заходів щодо реалізації Стратегії комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України на період до 2025 року та операційним планом реалізації у 2022-2024 роках Стратегії комунікації з питань європейської інтеграції України на період до 2026 року.

Внесено зміни до постанови КМУ від 20.02.2019 N 206 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, а також членів їх сімей» та передбачено, що з метою забезпечення житлом в умовах воєнного стану деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, а також членів їх сімей, у 2023 році задля ефективного і цільового використання бюджетних коштів надано Мінветеранів можливість здійснити розподіл субвенції на підставі інформації про потребу в наданні грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення станом на 01.02.2023, поданої структурними підрозділами з питань соціального захисту населення обласних та Київської міської держадміністрацій до 28.02.2023. Визначено дату, на яку подається звітність про використання бюджетних коштів органами Державного казначейства України та органами соціального захисту населення з метою встановлення єдиного підходу до подання такої звітності. Визначено порядок отримання довідки (відомостей) про наявність/відсутність житла у власності одержувача грошової компенсації та членів його сімʼї, на яких нараховується грошова компенсація, на житло, в тому числі у період дії воєнного стану в Україні.

Внесено зміни до Порядку подання інформації для взяття на облік (зняття з обліку/поновлення на обліку) суб’єктів первинного фінансового моніторингу, реєстрації та подання суб’єктами первинного фінансового моніторингу Державній службі фінансового моніторингу інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, іншої інформації, що може бути пов’язана з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення. Передбачено, що субʼєкти господарювання, які здійснюють торговельну діяльність культурними цінностями та/або надають посередницькі послуги в такій діяльності, зобовʼязані стати на облік у Держфінмоніторингу як суб’єкти первинного фінансового монітрингу не пізніше дня встановлення ділових відносин з клієнтом (проведення фінансової операції) у випадках, визначених статтею 10 ЗУ від 06.12.2019 N 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (зі змінами, внесеними ЗУ від 04.11.2022 N 2736-IX).

Внесено до Державного реєстру нерухомих памʼяток України ряд обʼєктів культурної спадщини національного значення у місті Києві. У зв’язку з цим виключено зазначені об’єкти зі списку памʼятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави.

Погоджено з метою запобігання ризику виникнення надзвичайної ситуації в енергетичній сфері пропозицію Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, і акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» щодо передачі в управління акціонерному товариству «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» ряду активів, на які ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 22.09.2022 у справі N 757/25689/22-к накладено арешт y кримінальному провадженні. Доручено АТ «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз», Міненерго та НКРЕКП вжити відповідно до законодавства всіх дієвих заходів, спрямованих на запобігання ризику збою та/або переривання функціонування активів, що може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду