Реестр ущерба, нанесенного агрессией рф: в Минюсте сообщили, чем он особенный для Украины

14:26, 17 мая 2023
Договор о Реестре ущерба, нанесенного агрессией рф, подписали 43 страны и ЕС.
Реестр ущерба, нанесенного агрессией рф: в Минюсте сообщили, чем он особенный для Украины
Фото: facebook.com/minjust.official
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Министерство юстиции Украины сообщило, что в Рейкьявике, на Саммите глав государств и правительств Совета Европы, 43 страны и Европейский Союз подписали Договор о Реестре ущерба, нанесенного агрессией рф. Об этом говорится в пресс-службе ведомства.

 «Благодаря нашим совместным усилиям мы уже имеем Международный реестр убытков. Это важный шаг для того, чтобы пострадавшие получили справедливую компенсацию.

Чем больше коллективных мер мы будем принимать, тем быстрее мы заставим Россию покинуть территорию Украины и понести ответственность за все международные преступления и убытки», - заявил министр юстиции Денис Малюська.

  «Европа, я в тебя верила и верю! Есть мега новости ‼ Сложно передать переполняющие меня эмоции - но это сверхпобеда, большое достижение! Это первый весомый результат совместных действий стран Европы, мира по делу привлечения рф к ответственности и неотвратимым компенсациям, - отметила заместитель Министра юстиции Украины Ирина Мудрая.

 «Ось інфо щодо підписантів:

Учасники (34):

Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словацька Республіка, Словенія, Іспанія, Швеція, Велика Британія. Зрозуміло, що й Україна.

Асоційовані члени (7): Албанія, Ліхтенштейн, Республіка Молдова, ЄС, США, Канада, Японія.

Ще три країни висловили готовність і проходять внутрішні процедури: Андорра, Болгарія, Швейцарія.

Не підписали (6): Азербайджан, Вірменія, Боснія, Угорщина, Сербія, Туреччина. І список «непідписантів» ну зовсім не здивував, - пул «друзів путіна» поки що зберігає стабільність.

Підписанню Договору передувала титанічна робота. Спочатку досягнуто рішення Комітету Міністрів від 15.09.2022 та 24.02.2023 щодо повного відшкодування збитків, заподіяних порушеннями рф міжнародного права в Україні. Прийнято резолюцію ГА ООН від 14.11.2022, якою визнана необхідність створення Міжнародного компенсаційного механізму. Резолюція ПАРЄ. І нарешті рішення від 19 квітня 2023 року, яким Комітет Міністрів Ради Європи санкціонував створення Реєстру збитків для України у формі Розширеної часткової угоди в рамках Ради Європи.

Основне про Реєстр:

 - створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи. Реєстр є юридичною особою відповідно до національного законодавства Королівства Нідерландів і України та знаходиться фізично в Нідерландах;

 - отримує та обробляє інформацію про вимоги по відшкодуванню збитків та докази;

 - є першим компонентом майбутнього Міжнародного компенсаційного механізму, який буде створено окремим міжнародним договором у співпраці з Україною; Далі буде створено Комісію з розгляду претензій та Компенсаційний фонд;

   - будь-яка держава-член або спостерігач Ради Європи та Європейського Союзу, а також будь-яка інша держава, яка проголосувала за резолюцію ГА ООН (14 листопада 2022 р.) може приєднатися до Реєстру», - сообщили в Минюсте.

Ранее сообщалось, что на саммите Совета Европы создали реестр убытков Украины от агрессии рф.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва