Реєстр збитків, завданих агресією рф: у Мін’юсті повідомили, чим він особливий для України

14:26, 17 травня 2023
Договір про Реєстр збитків, завданих агресією рф, підписали 43 країни і ЄС.
Реєстр збитків, завданих агресією рф: у Мін’юсті повідомили, чим він особливий для України
Фото: facebook.com/minjust.official
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністерство юстиції України повідомило, що у Рейк’явіку, на Саміті глав держав і урядів Ради Європи, 43 країни і Європейський Союз підписали Договір про Реєстр збитків, завданих агресією рф. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

 «Завдяки нашим спільним зусиллям ми вже маємо Міжнародний реєстр збитків. Це важливий крок для того, щоб постраждалі отримали справедливу компенсацію.

Чим більше колективних заходів ми вживатимемо, тим швидше ми змусимо Росію залишити територію України та понести відповідальність за всі міжнародні злочини та збитки», - заявив міністр юстиції України Денис Малюська.

 «Європо, я в тебе вірила та вірю! Маємо мега новини ‼ Складно передати емоції, які мене переповнюють, - але це надперемога, велике досягнення! Це перший найвагоміший результат спільних дій країн Європи, світу в справі притягнення рф до відповідальності та невідворотних компенсацій, - зазначила заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра.

«Ось інфо щодо підписантів:

Учасники (34):

Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словацька Республіка, Словенія, Іспанія, Швеція, Велика Британія. Зрозуміло, що й Україна.

Асоційовані члени (7): Албанія, Ліхтенштейн, Республіка Молдова, ЄС, США, Канада, Японія.

Ще три країни висловили готовність і проходять внутрішні процедури: Андорра, Болгарія, Швейцарія.

Не підписали (6): Азербайджан, Вірменія, Боснія, Угорщина, Сербія, Туреччина. І список «непідписантів» ну зовсім не здивував, - пул «друзів путіна» поки що зберігає стабільність.

Підписанню Договору передувала титанічна робота. Спочатку досягнуто рішення Комітету Міністрів від 15.09.2022 та 24.02.2023 щодо повного відшкодування збитків, заподіяних порушеннями рф міжнародного права в Україні. Прийнято резолюцію ГА ООН від 14.11.2022, якою визнана необхідність створення Міжнародного компенсаційного механізму. Резолюція ПАРЄ. І нарешті рішення від 19 квітня 2023 року, яким Комітет Міністрів Ради Європи санкціонував створення Реєстру збитків для України у формі Розширеної часткової угоди в рамках Ради Європи.

Основне про Реєстр:

 - створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи. Реєстр є юридичною особою відповідно до національного законодавства Королівства Нідерландів і України та знаходиться фізично в Нідерландах;

 - отримує та обробляє інформацію про вимоги по відшкодуванню збитків та докази;

 - є першим компонентом майбутнього Міжнародного компенсаційного механізму, який буде створено окремим міжнародним договором у співпраці з Україною; Далі буде створено Комісію з розгляду претензій та Компенсаційний фонд;

   - будь-яка держава-член або спостерігач Ради Європи та Європейського Союзу, а також будь-яка інша держава, яка проголосувала за резолюцію ГА ООН (14 листопада 2022 р.) може приєднатися до Реєстру», - повідомили у Мінюсті.

Раніше ми писали, що на саміті Ради Європи створили реєстр збитків України від агресії рф.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва