Чи доцільно ліквідувати Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів, відео

12:02, 2 сентября 2019
З тезою про те, що КДКП не справдила сподівань, не погоджуються в самій Комісії.
Чи доцільно ліквідувати Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, 29 серпня, Володимир Зеленський подав на розгляд проект закону № 1032 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури. Зокрема, у президентському законопроекті зазначається, що утворені у системі прокуратури такі нові структури, як Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів та Рада прокурорів України, як продемонструвала практика їх діяльності за ці роки, виявилися нездатними у повній мірі незалежно й ефективно виконувати покладені на них функції. https://sud.ua/ru/news/publication/149039-reforma-prokuraturi-zelenskogo-scho-proponuyetsya-u-novomu-zakonoproekti

З тезою по те, що КДКП не справдила сподівань, не погоджуються в самій Комісії.

Нагадаємо, що Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів працює вже більше двох років.

За цей час Комісія притягнула до відповідальності 301 працівника прокуратури, перевела на вищі посади в системі органів прокуратури більше ста працівників та оголосила вже три добори на зайняття посад працівників місцевих прокуратур. В Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії прокурорів вважають, що Комісії вдалося доказати свою ефективність та необхідність для прокуратури, хоча й визнають, що  без подальшого вдосконалення роботи Комісії не обійтись.

В Комісії зазначають, що попри певні проблеми в роботі, Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів в цілому якісно виконує поставлені перед нею законом завдання.

З певною насторогою в Комісії сприйняли слова одного з потенційних кандидатів на посаду Генерального прокурора, заступника голови Офісу Президента Руслана Рябошапки про необхідність перезавантаження прокуратур всіх рівнів – від місцевих до Генеральної прокуратури. 

В Комісії вважають, що перед тим, як вчиняти якісь дії відносно КДКП, новому керівництву Генеральної прокуратури слід уважно ознайомитися з досвідом кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, який свідчить про те, що треба не зупиняти роботу Комісії, а навпаки, розширювати її повноваження.

До речі, сама Генеральна прокуратура нарешті повинна змінити своє ставлення до КДКП. Хоча вона ж сама і є фактичним замовником послуг Комісії, однак нормальної співпраці між ГПУ та КДКП поки що не виходить.

Втім, на думку заступника КДКП Віктора Шемчука, реформу прокуратури, розпочату ще у 2015 році, слід продовжувати.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки