Як почався відбір нових суддів Конституційного Суду для Володимира Зеленського, ВІДЕО

08:16, 27 августа 2021
Перше засідання конкурсної комісії з відбору суддів КСУ пройшло у дискусіях та пошуках компромісу, ВІДЕО.
Як почався відбір нових суддів Конституційного Суду для Володимира Зеленського, ВІДЕО
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ввечері 20 серпня відбулося перше засідання Конкурсної комісії для здійснення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України за квотою Президента України.

До складу комісії входять семеро осіб: троє іноземних фахівців у сфері права та четверо українських правників.

На першому засіданні головою Комісії було обрано заступника директора з наукової роботи Інституту держави і права імені Корецького Олександра Скрипнюка. А секретарем комісії – доцента кафедри нотаріального, виконавчого процесу та адвокатури, прокуратури, судоустрою Інституту права Київського національного університету імені Шевченка Дмитра Кухнюка.

Перше засідання Комісії переважно пройшло в дискусіях між іноземними представниками та українськими членами комісії щодо умов конкурсу.

Наприклад, член Комісії, колишній суддя Федерального претензійного суду США Богдан Футей заявив про те, що хоча комісія і може працювати, однак призначати нових суддів КСУ Володимир Зеленський поки що не має можливості.

Справа в тому, що Президент хоч і звільнив своїми указами з КСУ двох суддів за президентською квотою – Олександра Тупицького та Олександра Касмініна, однак багато правників вважають такі дії Президента сумнівними з точку зору закону та вважають Олександра Тупицького та Олександра Касмініна досі легітимними суддями КСУ. 

Втім, українські представники у складі конкурсної комісії запевнили іноземних представників, що головне для Комісії – це обрати кандидатів у судді КСУ, а коли вже їх призначить на посади Президент Володимир Зеленський, справа інша. Можливо фізично таке призначення відбудеться ще не скоро.

У підсумку, після тривалих дискусій, конкурсна комісія все ж вирішила, що конкурс на посаду суддів КСУ за квотою Президента, хоча і з застереженнями, але все ж відбудеться.

Детальніше дивіться у сюжеті ПРАВО ТВ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва