Падіння ракет в Польщі: що відбувається в країні та яка буде відповідь НАТО

07:45, 16 листопада 2022
Керівництво країни веде переговори із закордонними колегами та підвищує боєздатність армії.
Падіння ракет в Польщі: що відбувається в країні та яка буде відповідь НАТО
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У вівторок, 15 листопада, стало відомо, що дві ракети впали в польському селі Пшеводув поблизу кордону з Україною, в результаті чого загинули двоє людей. Про це повідомило польське Radio Zet. 

Влада Польщі ухвалила рішення зібрати екстрені засідання Комітету уряду з нацбезпеки та оборони та Ради міністрів, а також підвищила боєздатність військ. На середу призначено засідання Ради нацбезпеки та оборони. У результаті інформацію про те, що вибух у Пшеводуві був спричинений падінням ракети, підтвердив генеральний прокурор Збігнєв Зьобро.

У МЗС Польщі підтвердили, що ракета, що впала, - російського виробництва і викликали для надання пояснень посла РФ.

Польський президент Анджей Дуда провів термінові переговори з Президентами України та США Володимиром Зеленським та Джо Байденом, а також прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Тим часом у США заявили про те, що поки що не мають підтверджень російського ракетного удару по Польщі та продовжують вивчати ситуацію. "Нам відомо про повідомлення в пресі, в яких стверджується, що дві російські ракети вдарили по об'єкту на території Польщі недалеко від кордону з Україною. Нині ми не маємо інформації, яка підтверджує ці повідомлення, але, знову ж таки, ми серйозно ставимося до них і вивчаємо їх", – сказав речник Пентагону Пет Райдер.

Агентство Reuters з посиланням на свої джерела повідомило, що Польща активує статтю 4 Північноатлантичного договору та скликає екстрені збори послів країн НАТО. Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що така зустріч збереться вранці в середу для обговорення "трагічного інциденту" в Польщі.

Стаття 4 передбачає, що країни-члени НАТО можуть проводити консультації, якщо одна з них вважає, що її територіальній цілісності, незалежності або безпеці є загроза.

Стаття 4 передбачає лише консультації, які не обов'язково супроводжуються подальшими реальними діями членів НАТО. Водночас її можна розглядати як умови для активації статті 5 про "колективну оборону" членів Альянсу. 

У свою чергу влада РФ відмовилася взяти на себе відповідальність за те, що сталося, звинувативши польські ЗМІ в "провокації" і заперечуючи факт нападу на Польщу. 

Нагадаємо, що 15 листопада Росія масово обстріляла Україну ракетами. Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що цей удар по енергетиці України – наймасштабніший з початку війни.

В Офісі Президента повідомили про наслідки ракетного удару по Україні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва