ЄСПЛ ухвалив рішення на користь українки, яка начебто дала неправдиві свідчення у справі проти сина екснардепа Партії регіонів

19:41, 23 березня 2023
Європейський суд з прав людини одноголосно постановив, що мало місце порушення статті 10 Європейської конвенції з прав людини щодо свободи вираження поглядів.
ЄСПЛ ухвалив рішення на користь українки, яка начебто дала неправдиві свідчення у справі проти сина екснардепа Партії регіонів
Джерело фото: ukrinform.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

ЄСПЛ виніс рішення на користь жінки, яку український суд покарав за начебто неправдиві свідчення у справі про ДТП 2008 року за участю сина екснардепа «Партії регіонів» Василя Берташа. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на рішення суду.

Зазначається, що у 2008 році українка розповіла журналісту, що стала свідком ДТП за участі сина Берташа. Жінка стверджувала, що бачила, як він виходив з водійського боку автомобіля.

Тоді батько і син Берташі подали в суд на жінку за нібито неправдиву заяву для ЗМІ. Оскільки жінка не мала доказів, які б підтвердили її слова, її заява була визнана судом неправдивою і такою, що завдала шкоди честі, гідності та репутації Берташа і його сина. Українку зобов'язали відкликати свою заяву та відшкодувати завдану шкоду.

І ось ЄСПЛ встановив, що для заявниці довести те, що вона вважала, що бачила на власні очі, як того вимагають національні суди, було б дуже складно, якщо не неможливо, зробити. Не було жодних натяків на те, що вона не проявила належної обачності та діяла недобросовісно, коли робила свою заяву. Тому втручання в її право на свободу вираження поглядів не було необхідним у демократичному суспільстві, наголосив ЄСПЛ, пише видання.

Суд постановив, що Україна має виплатити заявниці 14 300 євро відшкодування матеріальної та моральної шкоди, а також 3 450 євро відшкодування судових витрат.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва