Українці у Польщі масово втрачають статус UKR: відома причина

07:42, 23 травня 2023
У багатьох випадках ануляція відбувалася незалежно від часу відсутності в країні.
Українці у Польщі масово втрачають статус UKR: відома причина
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Польщі українські біженці все частіше втрачають статус тимчасового захисту UKR після поїздки до України.  Українців на кордоні часто реєструють як туристів, через що вони втрачають всі пільги у Польщі, передає ukrayina.pl.

Про проблему розповіла Gazeta Wyborcza на прикладі кількох українок, які ненадовго виїжджали в Україну – хто на похорон, хто побачитись із чоловіком. Але при поверненні до Польщі їх внесли у базу як туристок, а не біженок.

Одна з українок про втрату статусу дізналася випадково, коли викликала швидку допомогу дитині з гострим перитонітом. За лікування їй виставили рахунок на 8000 злотих (71 тис. грн). Виявилося, що їхній статус UKR змінився, тому права на безплатну медицину вже не було. Його анулювали через те, що в серпні минулого року жінка виїжджала ненадовго до України, щоб поновити документи на інвалідність сина. Без втрати статусу можна виїджати до 30 днів.

Інша біженка повернулася до Польщі як туристка, її статус залишився активний, але виплати призупинилися.

Українські біженці «блукають колами пекла», поки намагаються відновити документи у відповідних соціальних установах. У ZUS (Управління соціального страхування) кажуть: «Чекайте, будь ласка».

У найгіршому становищі опиняються українки, які приїхали до Польщі з дітьми. Пільга 500+ (500 злотих на місяць) зникає з їхніх рахунків, і медичні заклади перестають їх приймати.

Польський омбудсмен з прав людини Марцін Вячек підтвердив, що останнім часом надходить багато скарг на втрату статусу тимчасового захисту.

Він з'ясував, у чому може полягати проблема. Громадяни України втрачають статус UKR автоматично після прикордонного контролю на виїзді з Польщі. Прикордонники реєструють дату виїзду, але не дату повернення. Тоді біженцям важко довести, що вони перебували за межами Польщі менше 30 днів. При поверненні їх не просять показати електронний документ diia.pl, який захищає їх від втрати статусу. У паспортах українців є лише один штамп – про виїзд з Польщі.

Другу печатку прикордонники перестали ставити, коли в додатку mObywatel з’явився електронний паспорт для українця. Показ додатку, за словами біженців, не вирішує справи.

«Деякі жінки кажуть, що є прикордонні пункти, які реагують миттєво, але є й такі, що навіть після восьми звернень не змінюють статус у реєстрі», – розповіла матір чотирьох дітей Вікторія.

Марцін Вячек звернув увагу зволікання із внесенням змін до реєстру громадян України з боку Прикордонної служби. Саме через це біженці отримують гроші, не знаючи, що більше не мають на це права, а потім отримують повідомлення про необхідність повернення коштів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки