Чехія планує збільшити виплати українським біженцям

19:09, 30 листопада 2023
Із січня суми житлової підтримки українським біженцям у Чехії мають зрости.
Чехія планує збільшити виплати українським біженцям
Джерело фото: censor.net
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Уряд Чехії готується збільшити видатки на житло для українських біженців, що входить до складу гуманітарної допомоги. Про це заявив міністр праці та соціальних справ Маріан Юречка, – повідомляє proukrainu.blesk.cz.

Розмір нових виплат наразі знаходиться на етапі обговорення. Починаючи з січня 2024 року, витрати на житло для біженців можуть бути збільшені. З липня 2023 року змінилися умови виплат для українців: грошова допомога тепер включає кошти на проживання та житло. Ці пільги надаються лише сім'ям з доходом нижче прожиткового мінімуму та обов’язковими витратами на житло. Однак за даними благодійних організацій, ця підтримка є недостатньою, і біженці назбирали борги.

«Ми готуємо постанову уряду, яка має збільшити з 1 січня розміри відрахувань, тобто збільшити суму житлової підтримки. Ми ще обговорюватимемо конкретні суми», – заявив Маріан Юречка.

З липня держава оплачує житло для українських біженців у спеціальних закладах лише протягом 150 днів. Ця зміна була спрямована на стимулювання українців шукати роботу та переїжджати до орендованого житла.

Наразі допомога на житло складає 2400 чеських крон (3926 грн) на людину щомісяця, у тих, хто зареєстрований у спеціальному реєстрі, ця сума становить 3000 крон (4907 грн) на особу. Максимальна сума для сім'ї з 5 і більше осіб складає 15 тисяч крон (24540 грн). До цього додається прожитковий мінімум. Грошова допомога від держави розраховується як різниця між отриманою сумою та доходом біженців.

Однак недержавні організації застерігають, що жінкам з дітьми може не вистачати грошей на оплату квартири, їжі та шкільних речей. Вони попереджають про ризики нелегальної праці та зростання боргів.

Для вирішення проблеми із боргами уряд надає екстрену грошову допомогу, доступну для осіб, що мають право на гуманітарну підтримку.

Зазначається, що у вересні Центр зайнятості зареєстрував 3500 виплачених позачергових допомог.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду