Чехія закуповує в Європі зброю для України

12:14, 18 березня 2024
Україна незабаром отримає великі партії боєприпасів від Чехії.
Чехія закуповує в Європі зброю для України
Джерело фото: lb.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Чехія активно використовує свої контакти з часів холодної війни для забезпечення України необхідними боєприпасами. Умови, коли США заблокували допомогу в постачанні зброї, а виробництво боєприпасів на Заході повільно зростає, а запаси в України скорочуються, змусили Прагу шукати альтернативи.

За даними видання The Wall Street Journal, Чехія отримала приблизно 800 тисяч артилерійських снарядів від різних постачальників по всьому світу, і ще 700 тисяч одиниць можуть бути замовлені за наявності додаткового фінансування. Перший транш у 300 тисяч снарядів вже було забезпечено, а найбільший внесок зробила Німеччина.

Чехія успадкувала велику збройову промисловість з часів колишнього радянського блоку та підтримує добрі відносини з країнами Глобального Півдня, які мають значні запаси радянської зброї.

Хоча Прага не розголошує, звідки саме отримує боєприпаси, видання стверджує, що серед постачальників є і союзники росії. Однак угоди робляться через Чехію або треті країни, щоб приховати будь-який прямий зв'язок із москвою.

«Конфіденційність - ключовий момент: Ми говоримо і говоритимемо з усіма, незалежно від їхньої лояльності або політичної позиції - за деякими винятками, такими як Північна Корея», - заявив радник з національної безпеки прем'єр-міністра Томаш Пояр.

Заступник міністра оборони Чехії Ян Йіреш підкреслив, що ця ініціатива показала протиріччя між дружнім ставленням деяких урядів до росії та їхньою готовністю укладати угоди з союзниками України у конфіденційному порядку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України