Сейм Польщі схвалив зміни до закону про допомогу біженцям з України

11:30, 18 травня 2024
З наступного року виплати на дитину у розмірі 800 злотих планують привʼязати до обовʼязкового шкільного навчання.
Сейм Польщі схвалив зміни до закону про допомогу біженцям з України
Джерело фото: Getty Images
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Сейм Польщі (нижня палата парламенту) схвалив поправки до закону про допомогу біженцям з України. Як пише «RMF24», згідно зі схваленими змінами, законність перебування для українців, яким присвоєно номер PESEL UKR, буде продовжено до 30 вересня 2025 року. Також передбачається, що з наступного року виплати на дитину у розмірі 800 злотих будуть привʼязані до обовʼязкового шкільного навчання.

Документ продовжує також доступ до медичних, сімейних та соціальних виплат, що надаються органами соціального страхування (ZUS), а також можливість проживання в колективних місцях розміщення.

Також визначається максимальний термін, протягом якого учні можуть брати участь у додаткових безкоштовних заняттях з польської мови — 36 місяців. Рішення стосуватиметься учнів, які почали навчання у 2022/2023 та 2023/2024 роках.

У законі прописані й нові правила підтвердження особи громадянина України, який претендує на номер PESEL. Підтвердити особу можна буде тільки за наявності дійсного проїзного документа.

З 1 липня фінансування проживання та харчування біженців з України, які перебувають в особливо складній ситуації, буде можливим лише на підставі підписаної угоди з місцевим воєводою.

Правила відшкодування витрат на проживання та харчування в центрах колективного проживання також зміняться.

Зміни передбачають також скасування з 1 липня одноразової грошової допомоги в розмірі 300 злотих та допомоги на фінансування фотографії (під час оформлення PESEL UKR фото робили безкоштовно).

Закон, за винятком деяких положень, набуде чинності 1 липня. Перед тим документ ще передадуть на розгляд до Сенату та на підпис президентові Польщі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду