Рада ухвалила закон, який визначає профілактику та лікування ВІЛ-інфекції згідно керівних документів ВООЗ

17:47, 12 січня 2023
Верховна Рада ухвалила закон, який визначає профілактику та лікування ВІЛ-інфекції згідно керівних документів Всесвітньої організації охорони здоров'я.
Рада ухвалила закон, який визначає профілактику та лікування ВІЛ-інфекції згідно керівних документів ВООЗ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У четвер, 12 січня, Верховна Рада ухвалила закон, який визначає профілактику та лікування ВІЛ-інфекції згідно керівних документів ВООЗ. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«Останній раз профільний закон переглядався 11 років тому. За цей час з’явилися нові методи профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу, стартувала медична реформа, запрацювала електронна система охорони здоров’я. Тому законодавчі зміни стали необхідними.

Під час підготовки законопроєкту № 6364 (щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ) ми провели численні консультації із пацієнтськими організаціями та міжнародними партнерами», — зазначив Радуцький.

Основні положення допрацьованого законопроєкту № 6364 наступні:

  • Не обмежувати лікування пацієнтів з ВІЛ лише у державних та комунальних медичних закладах
  • Посилити роль первинної медичної допомоги у забезпеченні заходів з профілактики, скринінгу, діагностики ВІЛ-інфекції, у тому числі шляхом тестування на ВІЛ швидкими тестами
  • Використовувати для діагностики ВІЛ-інфекції медичні вироби, введені в обіг згідно з порядком, встановленим Урядом
  • Здійснювати профілактику передачі ВІЛ-інфекції від ВІЛ-інфікованих вагітних жінок їхнім новонародженим дітям з метою скорочення до нуля передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини в Україні
  • Привести положення законодавства про протидію ВІЛ-інфекції щодо безпеки донорської крові у відповідність до Директиви ЄС.

«В середу на засіданні Комітету розглянули останні поправки до другого читання законопроєкту № 6364. Зокрема узгодили положення документа із чинним законодавством та дозволили Національній агенції «Медичні закупівлі України» проводити закупівлі в цьому напрямку за спрощеною процедурою до закінчення воєнного стану», — додав Радуцький.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області