Вдосконалення покарання за колабораціонізм: у Раді уже напрацювали законопроєкт

18:14, 20 вересня 2023
Напрацьований законопроєкт передбачає невідворотність покарання для колабораціоністів із позбавленням їх можливості будь-якої участі в політичному житті України на наступні десять років.
Вдосконалення покарання за колабораціонізм: у Раді уже напрацювали законопроєкт
Фото: goloszmin.org
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді завершили роботу над законопроєктом про вдосконалення покарання за колабораціонізм. Над документом працювала спеціально створена робоча група при комітеті з питань правоохоронної діяльності. Про це повідомив перший заступник голови комітету Андрій Осадчук (фракція «Голос») у коментарі «Інтерфакс-Україна».

За словами парламентарія, напрацьований законопроєкт передбачає невідворотність покарання для колабораціоністів із позбавленням їх можливості будь-якої участі в політичному житті України на наступні десять років. Водночас робоча група пропонує конкретизувати склади злочинів і збалансувати відповідальність.

«Наприклад, перша частина чинної статті 111-1 КК стосується санкції заборони обіймати певні посади. Якщо людина працює двірником і підтримує деякі заклики до окупації, то це така собі санкція. Тому ми пропонуємо передбачити штраф. Тобто необов'язково за дрібний злочин, пов'язаний із колабораціонізмом, людина потрапить до в'язниці. Але ми дуже хочемо чітко зафіксувати, що її буде притягнуто до відповідальності», - пояснив Осадчук.

Він нагадав, що в березні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким доповнила Кримінальний кодекс статтею 111-1 (колабораційна діяльність) про максимальне покарання у вигляді довічного позбавлення волі за колабораціонізм.

«Її було ухвалено поспіхом на історичному засіданні Верховної Ради, коли російські війська стояли під Києвом. Але вже з кінця минулого року і тим паче - на початку цього року стало зрозуміло, що ця стаття далека від ідеалу, і там дуже багато чого потрібно виправляти», - зазначив нардеп.

Підписуйтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду